Presentation av mig!

Okategoriserade

Av: Sofia

Hej!

Jag är ny krönikör här på sidan. Det känns verkligen jätteroligt att få dela med mig av min vardag och mina erfarenheter om hur det är att leva med MS.

Som mitt första inlägg tänkte jag börja med att presentera mig.

Mitt namn är Sofia och jag är 40 år gammal och bor i Ludvika med min familj. Jag har tre st. barn som är 9, 12 och 14 år gamla. Jag arbetar som specialpedagog på en gymnasieskola i Ludvika.

Vid sidan av mitt arbete som specialpedagog driver jag även ett företag som heter Run for MS där jag bla föreläser och pratar om hur man kan stärka sin psykiska hälsa.

2014 fick jag min MS-diagnos. Det hela började med en synnervsinflammation som sedan ledde till flertalet undersökningar som resulterade i att man konstaterade att jag hade MS. Den första tiden efter var verkligen kaos och förtvivlan. Jag rasade ner i ett svart hål av ångest och sorg och fick kämpa hårt för att ta mig upp. Men för att göra en lång historia kort så fick jag fantastisk hjälp av neurologmottagningen i Falun som jag tillhör så tack vare fint stöd och en ovärderlig hjälp från en MS-skolan så lärde jag mig leva igen.

När jag fick min MS-diagnos så var rullstolspöket något som skrämde mig allra mest. Jag var övertygad om att jag så småningom skulle hamna i rullstol och därför tappade jag också lusten till att träna och röra på mig. Men i takt med att jag fick hjälp att hantera det faktum att jag fått en kronisk sjukdom så började jag så smått inse att det faktiskt fanns saker jag kunde göra för att må bättre. Det gick ju inte att förändra det faktum att jag fått MS, men jag började mer och mer inse att jag faktiskt kunde påverka mitt allmänna välbefinnande och det i sin tur skulle styra hur jag kunde hantera min sjukdom och framförallt styra hur jag skulle uppleva vissa symtom.

Sagt och gjort jag bestämde mig för att börja ta tag i mitt mående och en del av det var just att ta tag i träningen igen. Träna för att må bra helt enkel. Löpningen är det jag fastnat för, just för att det är enkelt, lättillgängligt och meditativt på något sätt.

Så jag springer en hel del och springer en del lopp. I början var det mest 10 km lopp men nu har jag även sprungit maraton. Mina resultat inom löpningen är inte det viktigaste utan att jag mår så bra av att röra på mig. Men nu när jag har kunnat träna på kontinuerligt under flera år så har jag märkt det på mina resultat också. Och det är såklart fantastiskt roligt. Att jag, en trebarnsmamma med MS, kan springa maraton på strax över tre timmar. En Otrolig känsla och revansch.

En annan viktig pusselbit för att jag idag mår mycket bättre är att jag fått mycket hjälp att jobba med mitt mindset och den mentala biten. Idag är jag på en ny plats i livet och jag skulle säga att jag är en starkare person både psykiskt och fysiskt än vad jag var innan. Så en kris kan faktiskt göra en starkare och det vill jag förmedla till er framöver.

Så jag hoppas kunna förmedla i mina texter framöver att man kan påverka mycket själv som patient och det krävs ganska lite för att må mycket bättre. Jag kommer såklart också att dela med mig av mina bästa träningstips. Tex hur man kan göra för att komma igång och träna och vad man gör för att hålla i sin träning.

Så jag hoppas ni vill fortsätta läsa mina texter är på sidan och att jag kan ge lite inspiration och tips.

Stor kram från Sofia

Sofia_ Norgren
Fler inlägg av Sofia >

Du borde även läsa