Att göra en runstreak när man har MS

Okategoriserade

Av: Jenny

Jag är själv förvånad över hur min kropp svarar och gillar min runstreak.  Jag har ju MS och det är inte självklart att detta skulle funka. Men jag ville prova något nytt. Runstreak betyder att du springer varje dag. Det behöver inte vara långt eller snabbt men den bör vara minst 1.6km, d v s en engelsk mile.

Att göra en runstreak skapar en vana och du rör på dig varje dag. Det är också väldigt skonsamt för kroppen så länge man springer ett lugnt tempo och inte längre än 20 minuter. Självklart går det att lägga in lite längre pass ett par gånger i veckan eller vad som passar dig. Men det är bra att se runstreaken som daglig rörelse och inte en hård träning.

Jag behöver inte direkt mer av daglig rörelse eftersom jag går mina hundpromenader och yogar nästan varje dag. Men jag var nyfiken på runstreak och kände att jag ville fokusera på min löpning. Jag har kört så mycket yoga att jag behövde ett break från den fysiskayogan ett tag.  

Att springa kortare pass är grymt! Min naprapat har länge sagt till mig att dra ned på längden när du springer för jag fick ont i ena sätet och nervpirrning ned igenom benet. Vilket jag tror är en MS-skada. Men nu när jag springer kortare sträckor så känner jag ingenting. Nästan så att det har blivit bättre. Jag njuter, blir svettig och glad. Även om det är varmt ute så är det svalt i skogen. Tidigare när jag sprungit så har min kropp oftast protesterat lite och jag har fått ta i och tömma mina depåer. Vilket resulterade i att jag blev trött dagen efter och tung och ”pirrig” i kroppen.  

Runstreak är även bra för dig som vill börja med löpning. Spring korta sträckor men gör det regelbundet. Kroppen kommer att hänga med på ett annat sätt än om du ska pressa dig i början. Det är bra att låta kroppen, ben och ligament vänja sig vid belastningen. 

Gör det till en vana.

Bjud med en vän så blir det roligare att springa.

Lyssna på kroppen.

Konditionsträning är som ett lyckopiller. Kroppen utsöndrar endorfiner och ökad dos dopamin. Bara det gör det värt eller hur!

Så ta på dig löparskorna och ut och njut! Jag hoppas verkligen du kommer att tycka om det lika mycket som jag. 

Önskar dig en fin sommar!

//Jenny

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa