Att vara öppen med MS

Hantera MS Min MS historia Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Oktober månad i Västra Götaland

För mig har det alltid varit självklart att vara öppen med min MS-diagnos. Men jag pratar inte så ofta om den, eftersom jag sällan gör det om det inte kommer naturligt. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att kunskapen ska öka kring sjukdomen, eftersom det finns så mycket förutfattade meningar kring MS.

Senaste veckan har det faktiskt varit två tillfällen då jag varit i samtal med personer och jag berättat att jag har MS. Den första personen är en 25-årig kille. Vi pratade om mat och hälsa, och vi kom in på det här med att vara hälsosam och undvika exempelvis socker. Därför blev det naturligt för mig att berätta om min sjukdom, att sedan jag fick min MS-diagnos tänker jag mer hälsosamt och undviker så gott det går det som är sämre för min kropp och hjärna. Han förstod vad jag pratade om, och kände mycket väl till MS då hans killkompis också har sjukdomen. Så berättade han om hur kompisen hade det och dennes erfarenheter av MS, vilket är väldigt intressant för mig att höra.

Det andra samtalstillfället jag hade var med en äldre kvinna som jag vet har sjukdomen reumatism. Det är många gånger lättare att prata med någon som har erfarenhet av en svår sjukdom, eftersom det kanske är lättare att förstå om man själv har erfarenhet (jag själv upplever det så i alla fall). Hursomhelst så visste hon inget om MS, hon frågade mig om det var en muskelsjukdom?

Jag berättade då för henne att det är en neurologisk sjukdom, en sjukdom som påverkar nervsystemet och att den för mig kommer i skov. MS är en förkortning på Multipel Skleros vilket betyder många ärr. Jag berättade att jag har en bra bromsmedicin sedan några år tillbaka och att jag inte har haft skov sedan dess och mår bra för övrigt. Men MS är en progressiv sjukdom och vi får se vad som händer längre fram. Och- MS är väldigt individuell, den påverkar människor så olika. Hon var nöjd med informationen, och det blev samtalsbyte.

Jag tycker verkligen att det är intressant hur människor reagerar på och pratar kring MS när de får veta att jag har sjukdomen. Det är så olika beroende på vilka personligheter de är, och vad de vet eller inte vet om sjukdomen.

Öppenhet kring sjukdomar- ger ökad kunskap hos folket!

Foto: Johannas privata

 

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa