Cystoskopi och ms

Min MS historia Tankar & Reflektioner

Av: Malin

Efter min ms-diagnos fick jag oftare urinvägsinfektioner och jag kände mig aldrig klar efter ett besök på toaletten.

Jag kände mig kissnödig fast jag hade precis kissat. Jag var också rullstolsburen ett tag under min start med ms och jag hade tappat känsel nertill av min kropp och det var svårt att kissa vid många tillfällen även då. Innan jag hade ms fick jag någon gång urininfektion men det här blev jättejobbigt och som ni vet så är det inte bra för oss med ms med urininfektioner. Jag nämnde det här för min neurolog och hon remitterade mig till en urolog och jag fick ett möte med en fantastisk kvinna.

Jag var jättenervös och kände som så många väldigt utlämnad vid ett besök som detta. Jag fick berätta om mina besvär, urinvägsinfektioner och urinvägsträngningar och känslan att inte vara tömd.

Undersökningen började med att man fick ta av sig kläderna på underkroppen och lägga sig på en brits. Sedan blev man tvättad i underlivet med bakteriedödande lösning och sedan ett bedövningsgele’ som sätts in i urinröret och det fick verka en stund. Jag låg på rygg med benen isär och fötterna ihop.

Läkaren förde in ett cystoskopet sakta sakta in genom urinröret upp till urinblåsan som hon förklarade samtligt. Det kändes lite obehagligt men absolut inte smärtsamt. Jag koncentrerade mig på att andas lugnt och hon var bra att påminna mig om det. Jag hade även en sköterska bredvid mig som tog min hand om jag behövde det.

Sedan spolades en koksaltlösning in för att urinblåsan ska spännas ut. Läkaren mäter då hur mycket det finns plats i blåsan och när man känner sig kissnödig. På så sätt såg hon hur mycket min blåsa kunde fyllas.

Undersökningen visar också om man har stenar, tumörer eller andra förändringar. Det är ju bra. Sedan tömde hon blåsan och jag fick sätta mig upp och gick sedan på toaletten, det sved lite grann efteråt. Fick en liten binda ifall det skulle komma en liten blödning eller att gelet skulle ”rinna”ut som hon sa. Det tog ca 30 minuter alltihop men undersökningen endast 3-5 minuter.

Vi satte oss för att prata om undersökningen och hon hittade inga avvikelser på blåsan eller något annat. Det var ju skönt att höra.

Som rutin gav hon antibiotika för att förhindra en ny infektion efter undersökningen.

Jag fick också lämna ett urinprov innan undersökningen och hon sa att mitt urin hade en avvikelse på pH-värdet. Det var inte tillräckligt surt så nu skrev hon ut en förebyggande tablett som skulle tas varje dag så att jag skulle slippa få upprepande infektioner. Vi kom fram till att jag fick oftast urinvägsinfektioner vid bad, typ pool och utomhusbad och ibland efter samlag.

Hon nämnde att det var vanligt vid partnerbyten men då skrattade jag och sa att jag var gift.

-Det har inte hindrat andra svarade hon glatt. Vart lite paff över svaret och smålog. Nej , det är ju sant ..

Jag var nöjd över undersökningen och tyckte att hon var proffsig och framför allt lugn och respektfull. Denna urolog ringde efter 1år och frågade om jag mådde bra och om jag hade fått några nya infektioner efter det jag hade varit där ? Fick svara att jag inte hade haft det mycket pga tabletten. Jag fick också lära mig knep för att få bort det här med att jag inte kände mig ”klar” och hur jag satt på toaletten och hur jag hade byxorna vid ett toalettbesök. Själv tänkte jag vad det hade för betydelse ? Jag har ju alltid bråttom, sällan tid att gå och det är nog mer än sällan jag drar ner byxorna till golvet och sitter rakt på toaletten. Har oftast halvt nerdragna byxor och halvsitter och krystar förtvivlat mina droppar för att det ska gå snabbt.

Fel fel fel !!!

Så sitt rakt, byxorna i golvet och slappna av. Ta er tiden när ni väl sitter där.

Känner jag efter det jag har rest på mig att jag är fortfarande kissnödig så sätter jag mig på toaletten igen och börjar om. Ett litet knep som min mamma hade när jag var liten var att ”killa” lite ovan rumpan så gick det lättare eller vattenkranen.

Kan säga att det fungerar fortfarande!!

Bild: Privat

Fler inlägg av Malin >

Du borde även läsa