Det bästa med MS

Hantera MS Min MS historia Relationer Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Jag valde titeln “Det bästa med MS” på grund av att jag vill lyfta fram den positiva delen av att ha denna sjukdom. Såsom jag upplever det. Med all respekt; Det kan säkert kännas provocerande för en del som har svårt att se något bra med att ha MS. För dem som inte alls mår bra, som har både fysiska och psykiska handikapp. Jag förstår verkligen det, men jag utgår från hur det är för mig just nu. MS är ju en individuell sjukdom, vi som har diagnosen har olika mycket besvär och handikapp, vissa har inga alls, men vi alla ska lära oss hantera och leva med den.

För mig är det bästa med MS….

 • Jag har fått chansen att gå i terapi- något jag innan diagnosen velat men det hade inte blivit av
 • Jag har fått nya vänner-  som jag har lärt känna och träffar regelbundet, tack vare min MS
 • Jag har fått träffa andra fina och kompetenta människor just för att jag har sjukdomen- alla inom sjukvården
 • Jag har fått chansen att skriva här på multipelskleros.nu och berätta om mitt liv med MS, vilket har varit och är väldigt meningsfullt för mig. Det är ett sätt att hantera sjukdomen, men framförallt hoppas jag att det kan vara givande för andra genom att jag berättar om hur det är för mig!
 • Jag har lärt mig att uppskatta kroppen och alla dess funktioner som fungerar bra! Tidigare tog jag nog mer för givet att allt bara skulle fungera.
 • Jag känner oftare att jag är tacksam. Låter som en klyscha, men så är det.
 • Jag har fått mer förståelse för andra människor med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar, synliga som osynliga.
 • Jag är snällare mot mig själv- jag var tidigare mer självkritisk och hård mot mig själv
 • Jag har insett och fattat hur viktigt det är att hitta balans i livet, (t. ex jobba lagom mycket)- så jag gör så gott jag kan för att undvika onödig stress i min vardag.
 • Jag har mognat en aning som människa! 😉
 • Nu när jag läser vad jag skrivit, tänker jag “Herregud så pretentiöst och duktigt det låter”, men så rycker jag på axlarna och tänker “låt gå för det då…” 😉

Sett i skogen…

(Foton: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa