Jag vill dela med mig av receptet på min favorittårta! Den är otroligt god och gör garanterat succé på kalas och fest! Kanske tårtan till midsommar? Vi har gjort den en gång och det kommer bli fler gånger, det är jag säker på.
Sedan jag fick min MS-diagnos har jag blivit mer medveten om vad jag äter, vilket bl. a innebär att jag försöker vara försiktig med socker och vetemjöl. Denna tårta är dock inte den mest hälsosamma… Men så sällan som jag äter tårta, så äter jag med gott samvete! 😉
Vit choklad- och hallonmoussetårta på chokladbotten
10-12 bitar. Tid: 2 timmar + 2 x 4 timmar i frys
2 tårtbottnar (20 cm i diameter)
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör + till formen
1 dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad av god kvalitet
2 msk kallt kaffe
Hallonmousse:
6 gelatinblad
300 g frysta hallon
2 msk outspädd hallonsaft
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vit chokladmousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering:
1 liter röda vinbär
1 bukett nejlikor, eller andra blommor (obesprutade)
Florsocker att pudra över
Eller…. Röda vinbär, vinbärsblad och en massa jordgubbar som vi valde som garnering! (beror ju lite på vilken säsong det är också)
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen. Blanda med äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och rör ner den tillsammans med det kalla kaffet i smeten.
Smörj formen med smör. Fyll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt botten svalna, dela den sedan till två bottnar. Lägg tillbaka den ena botten i tårtringen. Blötlägg gelatinbladen till hallonmoussen i kallt vatten, 5 min. Mixa hallonen med saft, och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa grädden till fast konsistens.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull ihop med 1 dl av grädden. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden och blanda sedan med övriga ingredienser med hjälp av en slickepott.
Bred ut moussen över kakan i formen och slå formen mot ett hårt underlag så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck med plastfilm och sätt i frysen i minst 4 timmar.
Smält chokladen till vitchokladmoussen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt svalna något. Vispa grädden, rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och vänd ner dem i smeten. Bred moussen över den stelnade hallonmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut tårtan en stund innan servering och dekorera med blommor och bär.
Tips! Frys in överbliven mousse i små portionsformar eller glas!
Receptet är hittat i tidningen Elle mat & vin nr 3 2012.
Fler inlägg av Johanna >