Hantera stress vid MS

Hantera MS Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Äntligen vår!

Sedan jag fick min MS-diagnos, i maj 2013, har jag blivit mer medveten om min nivå på stresstålighet inför utmaningar i livet. Jag upptäckte att jag tidigare egentligen inte varit särskilt medveten om hur jag hanterade stress. Jag har alltid varit ganska lugn av mig, på ytan, men förstod mer och mer att jag haft en inre stress. Jag har tidigare i livet undvikit svåra och utmanande situationer, för att istället välja roliga och spännande utlandsjobb och långresor/backpacking. Jag hade en tendens att skjuta upp sådant som kunde skapa stress och obehag. Kanske det blev allt tydligare allteftersom jag blev äldre, skaffade mig en universitetsutbildning, fick en stadig partner och sedan barn. Och så en dag fick jag MS-beskedet.

Jag är tacksam över alla de insikter och lärdomar jag fått genom alla erfarenheter, inte minst min MS-diagnos. Jag blev medveten om att jag är stresskänslig, att jag visst kunde vara en stressad person trots att jag var lugn på ytan. Hur mycket jag än ville att det inte ska vara så. Jag ville ju vara en “cool” person. 😉 Jag har exempelvis också fått insikter om hur viktigt det är att ta hand om sig själv, för att kunna må så bra fysiskt och psykiskt som möjligt.

  1. Jag äter hälsosamt.
  2. Jag promenerar mycket i naturen.
  3. Jag ser till att sova bra på nätterna.

Bara dessa tre punkter reducerar stress enormt mycket för mig, och därmed ökar mitt mående. Jag tycker inte man behöver ha så mycket längre lista, för det tror jag bara kan öka kraven ännu mer. Men att plussa på att göra något roligt ibland, umgås med dem man älskar och tycker om, och att minska på skärmtid och alkohol- det är väl ganska kravlösa tips ändå, de också!?

Vad gör du för att må så bra som möjligt?

Kram i vårsolen!

(Foto: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa