Hur ska man göra för att hålla i träningen?

Okategoriserade Träning Wellness

Av: Sofia

I början på året är det många som kommer igång med träningen och även avger nyårslöften som har med träning att göra. Många jag pratar med vittnar dock om att efter ett par veckor, någon månad kan det kännas lite motigt och det blir lätt att man slutar tvärt. Kanske har man haft för höga krav på vad man vill med sin träning, varit för ambitiös eller så är det någon annan anledning som gör att man tappar sugen. Så nedan tänkte jag försöka mig på att ge lite tips till er som gör att det blir lättare att hålla i träningen. För som sagt det är ju en sak att börja träna, men en annan att faktiskt orka fortsätta!

  1. Hitta ditt eget varför!

Först och främst fundera över varför du vill träna och röra på dig. Det blir mycket lättare att hålla i sin träning och man är på det klara med syftet. Jag vet tex att jag mår så himla bra av att röra på mig. Jag får mindre ont i rygg, axlar och nacke, blir piggare och gladare. Fundera först ett varv på vad du har att vinna på att springa träna. Att träna och röra på sig handlar mycket om det mentala att veta vad ens individuella drivkraft är.

  • Lite är alltid bättre än inget!

Jag försöker ha inställningen att lite rörelse alltid är bättre än inget. Så ha inte för höga krav på dig utan tänk bara att du ska göra något litet. Oftast kan det vara så att det svåraste är att komma iväg och träna men när man väl kommer igång så känns det genast lättare. Så bestäm dig för att den bästa träningen är den som blir av.

  • Hitta en träningskompis!

Det är roligt att göra saker tillsammans, så försök att hitta en träningskompis. Det blir  dessutom blir  svårare att hoppa över träningen om du bestämt med en kompis att springa.

  • Planera och prioritera!

I början handlar det mycket om att få in en ny vana och skapa en rutin för att träna. Tänk att träningen är viktig för att du ska må bra och därför behöver du prioritera din träning. Skriv ned i din almanacka när du har tid att träna, då blir det lättare att det blir av. Se över din dag/vecka och gör en bedömning när det är rimligt att hinna träna. Förbered dig också mentalt på att du ska träna, lägg tex fram träningskläderna kvällen innan så att det blir tröskeln till att träna blir så låg som möjligt. Fokusera på känslan efter träningspasset, den är oslagbar.

  • Sätt upp ett mål!

Sätt upp mål, delmål och belöna dig! Att ha ett mål att sikta mot kan vara bra för att hålla uppe motivationen. Bestäm vad just ditt mål ska vara. Är det att orka springa 5 minuter i streck eller anmäla sig till ett 5 km lopp? Var stolt över dig själv när du lyckats och belöna dig med något. Kanske något snyggt löparplagg?

Så med dessa fem nycklar hoppas jag att ni kan öka er motivation och hålla i er träning i höst. Jag försöker ha dessa fem nycklar levande och återkommer till dem i min tanke hela tiden, på det sättet tycker jag att det blir lättare att hålla motivationen uppe.

Lycka till!

Varma kramar från Sofia

Fler inlägg av Sofia >

Du borde även läsa