Internationella MS-dagen

Okategoriserade

Av: Jenny

Den 30/5 var det internationella MS-dagen. En dag som jag uppmärksammade med reflektion och tacksamhet. Det forskas mycket kring MS. En forskning som jag tycker är extra intressant är forskningen kring MS fatigue- hjärntrötthet, som är ett vanligt symptom vid MS. 

Jag har själv positiva erfarenheter av att träna, styrketräna, springa och yoga. Inte lika fort och hårt som tidigare men effekterna är enorma. 

Men jag kan inte göra det samtidigt som jag kör på med allt annat utan jag måste ge tid för återhämtning nu mer än någonsin. Det gör jag genom att yoga och andas.

Meditation och andetaget

Vi behöver lära oss att andas mer medvetet. Vi vet oftast hur vi ska äta och röra på oss för att må bra, men vi vet inte hur vår andning påverkar vårat välbefinnande.

En normal andningsfrekvens är ungefär mellan 12-20 andetag per minut. Vi tänker oftast inte på hur vi andas utan det sker automatiskt. När vi är stressade andas vi oftast mer ytligt och tar snabba men korta andetag. Medveten andning går ut på att ta djupa, långa andetag där vi andas med hela magen.

Genom våra andetag tar vi in livsnödvändig syre som kroppen behöver för att överleva, på samma sätt som vi äter och dricker för att få i oss näring och vätska. Syret vi andas in transporteras runt i vårt blodomlopp och syresätter kroppens alla celler, och omvandlas sedan till koldioxid som vi andas utDenna koldioxid tar träd och växter upp och omvandlar till syre.

Hjärnan kan bara vara utan syre några minuter innan den skadas. Så om vi inte andas ordentligt, utan andas ytligt, som är väldigt vanligt, så är det inte konstigt att vi är trötta, och blir allt tröttare.

Stora djupa andetag har positiva effekter på kroppen genom bland annat sänkt blodtryck, bättre sömn och mindre stress.

Så styrketräna och njut av ditt andetag

//Jenny

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa