Jultraditioner på gott och ont

Familj & barn Relationer

Av: Martina

Julen närmar sig igen.

Den korta meningen får de flesta att reagera, antingen med ljuva, drömlika leenden med glädje, harmoni och ett lätt snöfall på näthinnan eller med akut stresspåslag, ångesttankar och vredesmod. Och många med mig befinner sig säkert någonstans däremellan. Tveklöst är julen i alla fall en tid som väcker många känslor i oss och hur vi väljer att agera utifrån de känslorna påverkar hur vår upplevelse av julen blir. Jag är rent generellt inte ett fan av traditioner. Själva definitionen av ordet där det innebär något som återkommer och som man brukar göra får mig att känna lite lätt sveda. Jag tycker inte att man ska behöva göra som man brukar. Jag tycker snarare att man ska vara försiktig med upprepningar, för den dagen något inträffar som gör att det gamla mönstret ofrivilligt måste brytas blir det så extremt påtagligt att något stort har hänt. Det vet alla som drabbats av till exempel sjukdom, flykt, dödsfall, skilsmässa, ekonomisk kollaps, omstruktureringar i relationsstatus mellan familjemedlemmar och än det ena än det andra.

Jag skulle gärna resa bort över julen. Som vanligt skulle jag helst vilja befinna mig i ett varmt land med soliga dagar och ljumma kvällar. Än så länge har det inte blivit så. Min familj tycker fortfarande att julen ska vara som julen alltid har varit och jag finner mig i det. Jag beundrar alla er som har brutit mönstret och gjort tradition i att bryta traditionen. Kanske jag kommer dit en dag också, eller kanske jag för sent inser ynnesten i att ha en familj att skapa och upprepa traditioner tillsammans med.

God jul och gott nytt år!

Foto: privat

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa