Knöl i bröstet

Okategoriserade

Av: Malin


För två år sedan fann jag en knöl i bröstet på vänstra sidan, långt i sidan. Fick en akuttid till vårdcentralen och även en akuttid till mammografi. Dem gjorde olika undersökningar, bland annat ultraljud och fick sedan åka till SÖS för att ta prov på knölen. 

Det var jobbigt med väntan tills att få ett resultat och det visade sig att det var inget allvarligt. Knölen var 1,5 cm *1 cm då. 

Två år har nu gått och jag kände att knölen hade blivit större och jag sökte upp vården igen i december månad och jag fick nu för 10 dagar sedan en tid till mammografi. 

När man har en förändring i bröstet eller brösten får man gå till en specialist avdelning där det finns röntgen, ultraljud, biopsi och läkare på plats. 

Går in på avdelningen och möts då av en sköterska som tog emot mig. 

Vi tog bilder på båda brösten och ni som har gjorde detta vet hur dem drar i bröstet och sedan tänkte jag när man ser sitt bröst ligga på plattan brevid mig och jag tänkte:

jisses hur hamnade bröstet där när jag står här? 

Blir ändå full av skratt och sköterskan vänder och vrider på min kropp full med respekt och väldigt ömsint. 

-går det bra Malin? 

-det går så bra hör jag mig själv säga. Tänker för mig själv : är hon inte klar snart? 

Får peka ut knölen och hon ritar på min kropp vid bröst/ armhåla. 

-vi ska ta en xtra bild där,sedan ska du få göra ultraljud i ett annat rum. 

Klädde på mig lite snabbt och gick in i det andra rummet. Fick vänta några minuter och sedan klev läkaren in och vi pratade lite om vaccination,om knölen och oron. 

Fick lägga mig ner på britsen och hon kände med sin hand och la varm gelé på bröstet och undersökningen började. Knölen var nu 4.5 cm* 2.5 cm så den hade ökat i storlek. 

Hon var väldigt tystlåten och sedan sa hon att hon ville göra en biopsi på bröstet. 

-jaja det går bra, skickar ni remiss då till SÖS? 

-nej vi gör det här och nu. 

Mina tankar for iväg och hon visade instrumentet. Jag tyckte att den var större än det förra instrumentet när jag gjorde det på SÖS för två år sedan och hon berättade om att det kommer som en smäll när dem tar biten från knölen. Så att jag inte hoppar till.

Hon bökade upp mig på britsen och jag fick ligga på sidan, hon satt bakom min rumpa och hon tvättade rent området med sprit, fick även bedövning ( fick jag ej förra gången) hon strök mig snällt över armen och bad mig andas. Sedan förvarnade hon mig igen om kraften av ljudet som går av när dem tar biten. 

Jag andades och sedan kom smällen och en bitter smärta kom men det gick ändå bra. 

Det blödde mycket och sköterskan plåstrade om mig och tejpade hårt. 

Skulle inte lyfta nu på 3-4 dagar och inte träna. 

Fick en lapp i handen och läkaren frågade: har du några frågor? 

-behöver jag vara orolig? När får man svar? 

-Jag svarar aldrig ja eller nej så länge jag inte har ett resultat. Vi ringer när vi har svar, räkna med 7-12 arbetsdagar innan vi ringer. 

Tog på tröjan och bh lade jag i väskan, det gjorde för ont att ta på den. Tackade för mig och klev ut i den klara luften. Tog ett djupt andetag och tittade upp mot himlen, mina tankar gick till min bästa väninna och barndomsvän som gick bort i bröstcancer för fyra år sedan. 

Sa lite tyst för mig själv: 

-va det här du gick igenom innan du fick svar? 

Gick mot stationen och väntade in tåget. Kände mig helt plötsligt tom och lite ledsen. Vart nog överrumplad över hela situationen. Tittade på lappen jag fick: 

Till dig som har en förändring i bröstet…

Ja nu ska jag inte ta ut något i förskott, men tankar kommer och går. 

Resultatet har ännu inte kommit och jag är lite som ett blankt papper inför det här. Det blir som det blir, kan inte påverka resultatet och jag får se hur jag reagerar när resultatet kommer. Oavsett vad det blir. 

Ps Glöm inte att känna på era bröst, känna era kroppar och ta kontakt med läkare om det känns avvikande. 

Fler inlägg av Malin >

Du borde även läsa