Livet med MS

Okategoriserade

Av: Jenny

En sak som är säker och som vi alla vet, i vårat liv med MS, är att vi inte kan jämföra oss med varandra. Det gäller ju alla människor eller hur? Vi vet ju alla att denna sjukdom kommer med massor av dolda symptom och påverkar oss på olika sätt. 

Så sluta jämför dig med andra och lev ditt eget liv. Använd den energin till något annat istället. Som att ta hand om dig själv. 

Det enda som funkar för mig långsiktigt är att ta varje dag som en ny dag. Inte ta förgivet att jag ska må på ett sätt utan att känna in och lyssna på min kropp. Just nu tycker jag det är påfrestande och jobbigt. Jag vill så mycket mer än vad min kropp klarar av just nu och detta gör mig ledsen och ur balans. Jag har haft ont sedan i höstas och nu fått svar på varför. Jag måste anpassa mig och backa. Ingen löpning som jag älskar utan rehab och vila. Jag har fått inflammation i höften och problem med min rygg. Inget MS relaterat men det tär på min redan begränsade energi.

Detta påverkar hela mig såklart. Jag är trött (har varit helt slut faktiskt) av all värk men börjar komma till en acceptans och väg framåt. Eftersom jag använder min kropp i mitt yrke som yogalärare och tränare så måste jag tänka om. 

Jag fokuserar på det jag kan göra och inte på vad jag inte kan göra. Sakta börjar mitt mindset ställas om till nya förutsättningar.

Mina rutiner blir återigen superviktiga. Min rehabträning likaså. Försöker att inte stressa mig själv utan det får ta den tid det tar. Kan inte göra något mer. Min kropp behöver tid att läka.

Hur hanterar du svårigheter som kommer din väg?

Ge dig själv utrymme till att känna vad du vill och vad du behöver. Vi har oftast svaren själva. När du går igenom tuffa tider, lita på din egna kapacitet att komma tillbaka. Sluta jämföra dig med andra och gå din egen väg.

Nu längtar jag till vår med sol och fågelkvitter. Kramar och värme från mig.

//Jenny

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa