Med min MS hos neuropsykologen

Hantera MS Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Jag har nyligen genomgått en neuropsykologisk utredning hos psykologen på sjukhuset. Jag har önskat göra detta en tid för att förhoppningsvis förstå mina kognitiva förmågor och begränsningar bättre. Min neurolog remitterade efter det årliga läkarbesöket och jag fick tid ganska snart därefter. Inför besöket blev jag ombedd att fylla i ett skattningsformulär som rör mental trötthet, depressivitet och ångest, som vi sedan gick igenom under besöket.

Jag har länge upplevt att jag har koncentrationssvårigheter, är stresskänslig och har lindrigare minnesproblem. Som jag har längtat efter att sitta nersjunken med en fantastisk bok! Alla mina tankar är i boken och handlingen… Jag älskar ju att läsa böcker! Men de senaste åren har jag tappat lusten på grund av koncentrationssvårigheterna…

Jag har ju levt under stressande förhållanden under lång tid, med anledning av min familjesituation och livet som NPF-förälder. Jag känner mig mentalt trött…. Därför har jag förstått att de kognitiva besvären beror på den mentala belastning som jag har i min vardag. Men också att det troligen är blandat med MS-symptom.

Jag fick göra olika tester under besöket, ansträngande för hjärnan förstås, och det tog närmare 2 timmar. Sedan analyserade psykologen resultaten, och det var lite som jag tänkte; att jag inte skulle få tydliga svar. Jag förstår ju att det är svårt att veta hur mycket MS som är orsaken till de kognitiva besvären, och hur mycket min mentala stress påverkar. Detta pratade vi om och psykologen bekräftade detta. Det visade sig att jag låg ganska mycket inom normalspannet, och det fanns inte fog för fortsatta tester. Det fanns alltså inga alarmerande bekymmer, och det var ju ändå gott att höra.

(Foton: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa