Min MS-grupp och jag

Hantera MS Min MS historia Relationer Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Det började hösten 2013 med en kurs som heter Avstamp, en kurs för personer som nyligen har fått diagnosen MS. Kursen arrangeras av MS-specialister, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, psykologer och kuratorer i samarbete med Neuroförbundet. Syftet med kursen är att vi som nyligen fått en MS-diagnos ska få hjälp att hantera den nya livssituationen. Föreläsningar varvades med gruppdiskussioner. Det var 4 kurstillfällen, och de teman som togs upp var bl.a fakta om MS, forskning, sjukdomsutveckling, mediciner och behandling. Även psykologiska aspekter vid MS togs upp samt goda råd gavs om hur man kan leva ett bra liv med sjukdomen. Det sista kurstillfället fick anhöriga delta (vilket kändes jättebra) och då fick de också lära sig om MS. De som höll i kursen var väldigt professionella.

Vi var ungefär 13-14 personer i denna MS-grupp som jag kommit att kalla den, i varierande åldrar, män och kvinnor. Det var intressant att höra vad de andra hade för erfarenheter, och det var skönt att ventilera med andra som gick igenom ungefär samma sak. Jag hade stort behov av det i början då det var nytt och lite overkligt. Jag som knappt hade varit sjuk innan, hade nu fått en kronisk sjukdom.

Ispromenad i solen:)

Promenad på stenhård is, en underbar vinterdag i slutet av januari

När kursen var slut var det naturligt för de flesta av oss att fortsätta träffas, och vi är nu 9 personer som träffas regelbundet. Varannan månad ses vi hemma hos varandra, äter tillsammans och pratar om allt. Vi pratar en del om MS, för det är ju det som förenar oss, men ännu mer om livet i stort! Jag ser alltid fram emot att träffa dessa härliga människor som jag lärt känna tack vare min MS. Vi pratar, skrattar och stöttar varandra. I vardagen pratar jag inte om sjukdomen särskilt mycket, och då känns det skönt att göra det i detta sammanhang, med folk som vet på riktigt vad man pratar om.

20160117_131459

Jag hoppas att alla som får diagnosen MS får möjlighet att gå kursen Avstamp om de önskar. Den betydde jättemycket för mig och innebar starten för gemenskapen jag nu har med min fina MS-grupp! 🙂

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa