Mitt liv med MS

Okategoriserade

Av: Jenny

Hej,

Så spännande och kul att vara ny bloggare här på sidan. Jag hoppas kunna inspirera er till att allt är möjligt, att våga tro på sig själv och att röra på sig varje dag.

Jag arbetar som personlig tränare, coach och yogalärare. När jag fick min diagnos 2012 så var jag ett vrak. Jag gick från superstark och snabb till svag och orkeslös och det tog många år att hitta tillbaka till mig själv igen. 

Jag har alltid pushat mig hårt fram och varit hög på livet. Älskat utmaningar och högt tempo. Jag har mått lite dåligt när ingenting händer och haft motto att det är bara att bita ihop. Det finns många anledningar till att jag varit sådan och många känner säkert igen sig i detta. Samtidigt som jag under många år jobbar med att få bort detta driv så är jag medveten om att drivet och piskan har hjälpt mig framåt och fått mig där jag är idag. Men den har under perioder även fått mig att må dåligt. 

Det är härligt att kunna se på sig själv och förstå att båda mina sidor är bra för mig. Den lugna och den energiska. Men i lagom doser. Inte 100% hela tiden. Utan kontrollerat och båda får plats. 

Jag kallar mina alter egon Jenny & Jempan. Jenny är den lugna, trygga, omhändertagande sidan av mig. Jenny lyssnar på sin magkänsla och stannar upp, reflekterar och litar på sig själv. Jempan är den som driver, kör järnet, lyssnar inte inåt lika mycket men har ett otroligt driv.

Det är tack vara min MS-diagnos jag var tvungen att bromsa och sätta stopp för Jempan. Jempan som ville och trodde at hon kunde fortsätt leva som hon gjort innan. Men insåg till sist att det var omöjligt eftersom jag kört totalt slut på mina resurser. 

Jag fick backa och börja om från början. Sakta och målmedvetet små steg i rätt riktning. Bakslag som kom som en lärdom att ta med sig.

Jag är så tacksam för allt jag gått igenom, även fast det har varit tufft. Men jag har lärt mig så mycket om mig själv. Lärt mig vad jag behöver för att må bra och anpassat mitt liv efter det. Lärt mig tyda och känna min kropps signaler, när jag behöver vila men även när jag behöver gasa. Men såklart, ibland faller jag dit, ner i trötthet, utmattning och värkande kropp. Numera är det mer sällan och jag vet vad jag behöver göra för att kravla mig upp.

Vi gör gärna upp grandiosa planer hur det nya året ska bli. Oftast handlar det om storslagna planer som innebär både viktminskning, börja träna, bli en bättre människa, äta nyttigare, sluta med socker, inte stressa och så vidare.

Det är en väldigt bra tanke men planen är oftast inte genomtänkt och det hela fallerar efter några veckor. Varför blev det så här undrar vi samtidigt som vi känner oss misslyckade. Negativa tankar väller upp och vi hamnar återigen ner i en dålig spiral. Dåliga tankar som försurar oss. Dessa negativa tankar leder ingenvart förutom att den påverkar vår självkänsla och vi blir mer negativa. 

Gör en plan som håller livet ut utifrån dina förutsättningar. Sluta jämför dig med andra!

Gör val varje dag som får dig att somna stolt. Var inte så hårt mot dig själv.

Jag har ritualer som jag lever efter varje dag. Små enkla saker som gör att jag känner mig nöjd och hälsosam. Då kan jag ändå unna mig ibland, leva utanför mina ”ramar” men må bra utav det. Jag har inga förbud och försöker att inte ha dåligt samvete. Jag skriver ”försöker” för det är fortfarande något som jag faller dit på ibland. Mina ritualer som en bra frukost, grönt till varje måltid, rörelse varje dag, yoga varje dag och frisk luft är något jag gör varje dag, året om. För det mår jag bra utav.

Vi skapar både vårt nu och vårt sen i vårt nu. Så gör ditt nu så positivt som möjligt. Gå från negativa tankar och mönster och välj att fokusera på det positiva. 

Massa kramar 

Jenny

Läs gärna ett porträtt med mig som också ligger på sajten, http://multipelskleros.nu/leva_med_ms/andra_med_ms/motgang_blev_framgang_med_hjalp_av_ms_rehab#.YAbyUehKjIU

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa