MS – Delad glädje är dubbelglädje, delad sorg är halv sorg

Okategoriserade

Av: Jenny

Hej,

Hoppas du mår bra! Jag vill med denna blogg påminna dig, och mig själv, hur viktigt det är att dela med sig av både sin glädje och sorg och samtidigt som det är viktigt att lyssna på andras berättelser. Vi har så mycket att lära av varandra för det är ju så lätt att känna sig ensam i sin diagnos.

En fin dikt av Sofia Silvertsdotter passar bra här:

“Om du tvivlar, minns kraften i att fullfölja och känslan av att lyckas.

Om du sörjer, minns hur lyckligt lottad du är som har älskat.

Om du är sjuk, minns att du är mer än en kropp.

Om du är rädd, minns att mod och tillit är värdiga botemedel.

Om ditt självförtroende sviktar, försök att inte svika dig själv.

Om du inte tycker att du har något att ge, minns alla tack som du har fått.

Om du svävar på moln av lycka, glöm inte att bjuda ombord någon på din färd.”

Påminn dig själv dagligen hur viktig du är och äg din dag.

Stanna upp en stund. Stanna upp och släpp alla krav och prestationer och påminn dig själv att Du är viktigt. Du behövs och du duger precis som du är! Det är så lätt att springa ifrån sig själv och att inte ta sig själv på allvar. Att ständigt låta andra påverka och bestämma över ditt liv. Andas en stund med mig. Andas in ett, två, tre, fyra. Andas ut ett, två, tre, fyra. Andas in ett, två, tre, fyra. Andas ut ett, två tre, fyra. Fortsätt så en stund och förläng din ut andning. 

I dag behövde jag landa i djupa andetag lite extra. Det har varit mycket ett tag nu med boksläpp av min bok Sjukt frisk, bokrelease, jobb, familj, födelsedagar och allt vad livet bjuder på. Dessutom har jag haft en kurs via Yogobe som heter Sjukt frisk och bygger på min bok och min personliga berättelse.

Den vill jag gärna prata om en stund. 

Under 5 veckor har vi träffats LIVE online där jag har delat med mig av mina erfarenheter som personlig tränare, coach och individ med MS. Vi har även pratat och delat med oss av våra erfarenheter, hur vi mår, vad vi har för hinder men även om hopp och framåtanda. 

Det har varit så fint och lärorikt. Även för mig. Det var så givande att höra era starka berättelser. Det påminde mig om hur illa även jag har mått. Hur skakigt och jobbigt det är att ha en diagnos som MS. Om den där rädslan som kommer som en objuden gäst och bestämmer sig för att flytta in hos dig. Om oron att livet aldrig kommer att bli sig likt igen.

Det har även varit berättelser om att ändå, trots allt, få må bra, känna lyckan och faktiskt att man kan må bra trots sin MS. Du är inte MS. Du är du. Glöm inte det! Vad behöver du göra för att landa mer i DU, i dig och inte låta sjukdomen bestämma ditt liv?

Jag blev påmind om saker jag inte gjort sen min diagnos. Som att jag innan diagnosen var spinning instruktör och älskade att spinna. Att jag under en tid knappt kunde gå ut och gå för jag hade så ont. Att jag var så trött så jag bara ville sova på soffan….

Men jag väljer att fokusera på det jag kan göra och vill göra istället. Som att jag för några helger sedan åkte till Norge och gick randome skidor upp för berget på 400 höjdmeter upp till 1440 meter över havet. Där uppe var det en fantastisk utsikt över Sognefjorden. Sen åkte vi skidor nedför. Det var brant och massa tung blöt snö. Det var läskigt och jag var så rädd!! Jag ville ge upp, jag var totalt slut och darrade i hela kroppen. Men jag gjorde det! Det var en härlig känsla. Det trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra för några år sedan.

Ta hand om dig.

Kram Jenny

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa