MS i Corona-pandemin

Familj & barn Hantera MS Relationer Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Naturen- min bästa energikälla

Jag vill skriva lite om mina tankar om Corona-krisen, om Covid-19, men inser snabbt att det är svårt. Var ska jag börja, när det inte känns greppbart överhuvudtaget? Vi drabbas alla mer eller mindre. En förändring för mig är att jag handlar varannan vecka åt mina (skilda) föräldrar som befinner sig i karantän. Det är den största förändringen i vår familj, att hantera den situationen. Att ha föräldrar som är i riskgrupp och behöver skyddas. Att se till att inte vara för nära, att inte få kramas och att inte överföra oro. Vi bor flera mil bort så vi är vana vid att kunna sova över, så det saknar vi mycket… Och jag saknar mina syskon med familjer också, som bor långt bort och som vi måste vänta med att få träffa…

I övrigt har vi här hemma inte förändrat vår vardag särskilt mycket. Varken jag eller min man har arbeten som vi kan “ta med hem”. Så när vi jobbar är vi extra försiktiga och rättar oss efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Därför är inte förändringen lika stor för oss som för många andra. Vi saknar förstås socialt umgänge med vänner men det blir nog lite lättare i sommar när man kan träffas ute, under ordnade former då förstås. 🙂

Nu sägs det att även personer med diagnosen MS tillhör en riskgrupp, men jag tänker väl inte så mycket på det. Det finns ännu ingen forskning om sambandet mellan sjukdomarna, eftersom Covid-19 är en ny sjukdom. Så ingen vet egentligen. Jag känner mig frisk i min sjukdom och att jag tänker (hoppas) att jag har stor chans att klara mig bra om jag drabbas av Covid-19. Jag är självklart ändå väldigt försiktig och tar inga risker. Jag vill inte bli sjuk men framförallt, jag vill heller inte bidra till smittspridningen.

Jag har tidigare skrivit om mina tankar om MS och ovisshet. Att hantera ovisshet kommer med köpet med en MS-diagnos. Att acceptera att vi inte vet hur det blir, hur många skov kommer jag exempelvis att få, och när? Och hur länge till kommer min bromsmedicin att fungera för mig? Ja, helt enkelt; hur blir min framtid med Multipel Skleros? Men så plötsligt, kom mer ovisshet. En pandemi som just nu härjar i Sverige och nästintill hela världen. Det är surrealistiskt och hemskt och väldigt svårt att ta in. Ordet OVISSHET har fått en helt ny dimension. Nu lever vi alla i ovisshet gällande Covid-19.

Jag tänker på alla som redan har drabbats svårt av Covid-19, och sänder många styrkekramar (på avstånd) till oss alla! <3

(Foto: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa