MS, kost och träning

Hantera MS Min MS historia Tankar & Reflektioner Träning Wellness

Av: Johanna

Risnudelsallad med mango och stekt lax- mums!

Jag har nog alltid varit ganska “lagom” när det kommer till kost och träning. Jag har aldrig varit en fanatiker gällande träning, men heller inte någon latmask. Livssituationen avgör hur mycket jag har möjlighet till motion och träning, men som det är just nu prioriterar jag mina långpromenader och yogaövningar (önsketänkande ibland gällande yogan…).

Jag var nog inte så intresserad av kost “förr i tiden”. Jag åt för att bli mätt (och för att det är gott förstås) och jag åt ganska ofta, eftersom jag är lite av en Skalmans-typ som helst ska ha mat var fjärde timme, och så är det fortfarande. Jag vill ju inte ha blodtrycksfall. Jag har heller aldrig anammat någon form av diet, har alltid varit lite skeptisk till det och tänkt istället att lagom är bäst. Lagom med mat, lagom med motion, så löser det sig. Och gärna lite extra gott till helgen.

Det var säkert 20 år sedan jag slutade äta rött kött. Jag klarade inte att gå hela vägen till att bli vegetarian, men jag gjorde mitt bästa. Det var på grund av etiska skäl, och det är det fortfarande. Numera kan jag även lägga till hälso- och miljöskäl.

Sedan jag fick min MS-diagnos 2013 har jag börjat tänka ännu mera hälsomedvetet, i takt med att det också blivit allmänt ökad kunskap och medvetenhet kring betydelsen av kosten.  De flesta vet numera att människan behöver minska kraftigt på köttätandet både ur miljö- och hälsosynpunkt. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska belastningen på miljö och klimat. Dessutom vet vi idag att hälsan påverkas negativt av att äta mycket kött, och jag har förstått att det ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar. Hemma äter vi alla mer vegetariskt och använder ekologiska matvaror i så stor utsträckning som möjligt.

Jag tycker nog att jag är snäll mot min kropp och äter det som jag vet är bra för mig. Men det ska också vara enkelt, det kan bli onyttigt också om det är det minst besvärliga i stunden. Men då försöker jag kompensera det efteråt genom att äta något extra nyttigt senare. 🙂 Jag ser också till att röra på mig tillräckligt mycket.

Love it!

Innan jag fick min MS-diagnos tog jag aldrig kosttillskott (med undantag vid mina graviditeter). Jag hade nog inte det intresset eller kunskaperna om att det var viktigt med extra vitaminer. Jag trodde nog att det räckte att äta varierat (det hade jag nog med mig hemifrån), och jag har alltid ätit frukt och grönsaker. Jag minns att jag upplevde det som en jobbig insikt att jag aldrig hade ätit extra tillskott av D-vitamin innan jag fick MS-diagnosen. Det var i samband med diagnosen som jag lärde mig att D-vitaminbrist kan vara en av faktorerna till att utveckla MS. Så jag anklagade mig själv, tänkte att det kunde ha varit mitt fel att jag fick MS!

Sedan diagnosen är just D-vitamin för mig en av de viktigaste vitaminerna jag tar dagligen. Dagligen var att ta i lite, ibland glömmer jag. Jag är inte nitisk men jag tycker ändå att det känns bra att jag får i mig lite extra av främst D-vitamin, men också magnesium, järn, zink och omega-3.

Älskar humlor och nyponrosor

Jag kan också tillägga att jag hade en period efter att ha fått diagnosen, då jag undrade vad jag skulle äta för att jag skulle må så bra som möjligt i min sjukdom. Jag var stressad över detta en tid. Jag kommer ihåg att jag som nysjuk fick ett boktips av en annan tjej med MS; en bok skriven av en författare med MS. Författaren hade i princip blivit frisk från sin sjukdom genom att ha en strikt Paleo-kost. Jag undersökte vad Paleo innebar, det låter väl för bra för att vara sant, tänkte jag? Men jag blev helt nedslagen, det där kan jag aldrig klara. Så jag läste aldrig boken. Stenålderskost- nej det går inte. Men jag fick nog ändå inspiration av tankarna på boken på något sätt, det var nog först då som jag förstod att kosten har stor betydelse för autoimmuna sjukdomar som MS, och jag började tänka mer medvetet kring kosten.

Jag  har de senaste åren också minskat på gluten och mejeriprodukter. Både för min mages skull, och för min MS skull. Men idag har jag stressat ner, jag är mer avslappnad nu, det är inte hela världen om jag “råkar” få i mig sådant som kanske inte är det bästa. Jag ser till helheten, att det fungerar på det stora hela.

Varma sommarhälsningar! /Johanna

(Foton: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa