MS och alla förbaskade frågetecken

Familj & barn Hantera MS Relationer Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Mitt mående har varit bättre. Det är lite mörkare tider nu, det är ju både årstiden och så är det den härjande pandemin. Det är många frågetecken kring det, som alla vet. Hur blir det framöver? Det är bara att ta en dag i taget. Precis som vi redan gör här hemma i familjen, med barn med särskilda behov och med de utmaningar som det innebär för oss.

Jag känner av en trötthet. Är det årstiden, familjesituationen, MS, eller konsekvenserna och ovissheten kring Covid-19? Det är sannolikt en rörig blandning av allt det där och lite till. Jag är trött också på alla frågetecken. Jag vill veta hur mycket av tröttheten MS står för? Hur min bromsmedicin verkar?  Och resten? Jag är nyfiken!

 På senare tid har jag fått så extremt torra ögon. Det var samma för några år sedan och då hjälpte det att använda ögondroppar. Nu har jag fått börja med det igen. Jag har googlat. Om orsaker till varför man får torra ögon, att det exempelvis kan bero på autoimmuna sjukdomar, stress, bildskärmar och klimakteriet. Jag kvalar väl in på det mesta där?! Kan det bero på MS alltså? Eftersom det är en autoimmun sjukdom. Stress absolut. Och klimakteriet? Den delikata biten har jag än så länge skjutit på framtiden. (i tanken alltså) Men jag har bestämt nu att jag ska kolla upp vad som kan hjälpa mig, alldeles snart. Jag som i smygande takt närmar mig 50. Jag borde ha hamnat i förklimakteriet hursomhelst, eftersom jag är i en ålder då förklimakteriet inträffar för många kvinnor.

För att kunna hantera vardagen, alla fladdrande tankar och alla frågetecken, så är det ju viktigt att återhämta sig, vila, göra roliga saker, göra sådant som får en att må bra! Eller hur?! Nu i dessa pandemitider är det en större utmaning, vi är alla mer begränsade. För mig är promenader i naturen det bästa sättet att hämta ny energi i vardagen, och nyligen gjorde jag och två vänner, som på grund av avstånd träffas alldeles för sällan, en dagsutflykt med vandring i vacker natur med medhavd matsäck. Ett alldeles perfekt sätt att få möjlighet att ses. Det var underbart! 🙂

(Foton: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa