MS och Balans

Okategoriserade

Av: Malin

Vi som lever med MS och har eller har haft problem med balansen i samband med sin ms-diagnos eller lever med rester av ett skov, vet att det kan stöka till i vardagslivet rejält. 

Vikten med träning är en bra grund att stå på ifall man skulle få ett skov till eller att bara få ordning på balansen i det dagliga livet. Balansen är också en färsk vara och hänger ihop med ens mående. 

Jag märker när jag yogar att balansen prövas och att bålen styr mycket. Jag hade otroliga svårigheter i början med min balans efter jag hade fått min diagnos. 

Därför vart jag så glad när jag fick ett erbjudande av ett sjukhus att delta i MS och balans. Ett forskningsprojekt som handlar om att behålla balansen i stående och gående när man bland annat gör två saker samtidigt. 

Projektet pågår i tio veckor 2-3 ggr i veckan, 1 timme per tillfälle. Vi tränar olika stationer och får individuella utmaningar med balansen. Vi är cirka 6 personer varje gång och vi alla som deltar har MS. 

Vi har även lämnat blodprover för att mäta markörer, tror jag att det hette. 

Ett projekt som eventuellt kan användas i framtiden till ny-diagnoserade patienter med MS eller andra neurologiska sjukdomar. Jätteintressant och roligt att kunna delta och vara till nytta i framtidens träning med balans. 

All träning är bra, ju mer man har en bra fysisk kapacitet desto bättre är det om man skulle få ett nytt skov. Man halkar förhoppningsvis inte så långt ner. 

En viss forskning visar att regelbunden balans– och styrketräning minskar risken för fall och fallskador. Det fina är att det aldrig är för sent att börja träna för att stärka musklerna, förbättra balansen och konditionen. 

Det är bra att försöka träna balans och styrka 2–3 gånger per vecka. Stå på ett ben när man borstar tänderna eller diskar. Knäböj när du hänger upp tvätt. Små träningar i vardagen. 

Ha det fint och tänk att även hålla livet i balans. 

Fler inlägg av Malin >

Du borde även läsa