MS och kalla dopp

Familj & barn Intressen Jag gillar ... Relationer Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

För ett år sedan hade jag aldrig trott att jag nu gladeligen hoppar i och tar några simtag i 3-gradigt vatten. Likt skribent-Martina har jag fastnat för vinterbad… (läs Martinas text ”Kallbad”). Det började med att jag och min man hade en övernattning vid havet under hösten. Vi tog då ett havsdopp efter att ha blivit inspirerade av min syster som hade börjat kallbada. Det var en häftig upplevelse! Min syster hade talat sig varm för alla hälsofördelar och berättat om hur bra hon mår av det, och jag förstår det.

 Jag och maken har nu både jul-och nyårsbadat och vi kan konstatera att det är en enorm kick efteråt. Vi har bestämt oss för att fortsätta bada regelbundet. Vi vet att vi mår bra av det, att det kan hjälpa oss att reducera stress, att hantera en utmanande vardag, att vara i nuet en stund. Att chocka kroppen som man gör, kan vara mycket positivt och hälsofrämjande! Det tar ju inte heller lång tid att genomföra det…

Vi ser också fördelen att vi gör något tillsammans. Jag och min man har väldigt lite tid att umgås bara han och jag, då familjen tar så mycket tid. Det blir kanske lätt så i en ”vanlig” familj, men ännu mer när man har barn med särskilda behov som vi har. Det är få gånger vi har tillgång till avlastning, men de tillfällena tar vi chansen att komma iväg. För att orka i vardagen behöver även vår relation tas om hand. Därför har vi upptäckt att vinterbadet är en perfekt gemensam aktivitet. Hälsofrämjande både för honom och mig, samt för vår relation som behöver näring. Win-win! Och hur påverkas min MS av vinterbadet då? Alldeles utmärkt tänker jag!

God fortsättning på det nya året, 2021! Nu ska det bara bli bättre. <3

(PS. Om du blir nyfiken på vinterbad-läs på om vad du behöver tänka på, eftersom det inte passar alla! DS.)

Foto: Johannas privata

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa