MS och läsning

Familj & barn Hantera MS Intressen Jag gillar ... Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

När man har MS, multipel skleros, är det inte ovanligt att påverkas av kognitiva symptom som till exempel koncentrationssvårigheter. Det har jag haft under lång tid. Jag har alltid älskat att läsa böcker, men koncentrationssvårigheterna har förstås påverkat hur och i vilken utsträckning jag läser. Läsningen minskade kraftigt när jag blev förälder, av förklarliga skäl. Jag har läst så mycket som jag har hunnit och orkat. Men jag har märkt av de senaste åren att jag har haft svårare och svårare att koncentrera mig. Jag tror att negativ stress också påverkar min förmåga till koncentration. Detta har gjort att jag tappat lusten  till läsning till viss del.

Hur har jag då gjort för att avhjälpa detta problem? Jo, jag har sedan något år nästan enbart lyssnat på ljudböcker. Eftersom jobb och familj tar mycket av min tid så är det idealiskt att kombinera ljudböcker med mina promenader. Det är så avkopplande (och tidssparande) att promenera, och lyssna på en bra bok under tiden. Jag älskar det! Visst känner jag av att jag kan ha svårt att koncentrera mig även då jag lyssnar på böckerna, men istället för att läsa om några sidor i boken hemma i sängen ( när tankarna fladdrat iväg…), så lyssnar jag oftast vidare på ljudboken. Jag tänker att jag förstår sammanhanget, men ibland går jag enkelt tillbaks i handlingen om jag missat något spännande eller intressant. Det är bara att trycka på en knapp på mobiltelefonen. 🙂

Böcker är något som har varit viktigt i hela mitt liv, och jag har tidiga, positiva minnen av att mina föräldrar tog med oss barn till biblioteket regelbundet för att låna en massa böcker. En tradition jag velat föra vidare till mina barn. Jag har gjort så gott jag har kunnat, men idag är det fler saker som konkurrerar med barns intresse för böcker. Något vi tyvärr märkt av. Men så  blir man extra lycklig av att se när någon av dem läser högt för lilla kusinen. <3

(Foto: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa