MS och psykisk ohälsa

Hantera MS Min MS historia Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

När hösten är som vackrast…

Det finns något som inom psykologin kallas för Stress-sårbarhetsmodellen, och det är (enligt Wikipedia) en teori om uppkomsten av vissa sjukdomar och ohälsa. Den utgår från att människor har olika medfödda och förvärvade förutsättningar att klara av fysisk och psykisk stress. Det är alltså faktorer som avgör individens stresströskel. I denna modell anses det vara avgörande för huruvida man utvecklar till exempel psykisk ohälsa och autoimmuna sjukdomar (som MS).

MS är också en multifaktoriell sjukdom, vilket betyder att det är flera faktorer som bidrar till att sjukdomen bryter ut. Där finns då negativ, psykologisk stress som en tänkbar faktor.

Jag vet inte varför jag fick MS, men jag tror att stress kan ha bidragit till att jag utvecklade sjukdomen. Jag vet inte heller hur länge jag har haft sjukdomen, men det första skovet som jag minns, och som jag sökte hjälp för, var 2011. Det var då jag hade kraftiga domningar i händerna, och även fötterna. Jag fick inte rätt hjälp utan fick diagnosen först 2013 efter ytterligare olika typer av skov. Jag har länge haft en inre stress, som jag nog inte varit så medveten om men som jag i efterhand har reflekterat över. Det är inte något som har märkts utåt heller.

I Göteborgs-Posten läser jag att psykisk ohälsa ökar i hela världen, och att detta orsakar skada på både människor, samhällen och ekonomier. Ett exempel; Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att runt 300 miljoner människor i hela världen lider av depression. Det är så sorgligt och svårt att greppa! Det är också så sorgligt att det fortfarande råder sådan tabu kring psykisk ohälsa… Jag hoppas verkligen att det blir ändring på det. Som MS-sjuk har man en ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa, som till exempel depression. Utöver det vet man också att stress/psykisk ohälsa vid MS ökar risken för skov…

Med all denna vetskap kan man bara konstatera att det hela är väldigt komplext… Men, vet man om att man är extra sårbar, så är det såklart viktigt att ta hand om sig själv för att minska risken för psykisk ohälsa såsom stress och depression. Om man inte orkar; då är det så viktigt att be om hjälp! För vi är alla värda att må så bra som möjligt, såväl fysiskt som psykiskt!

Långpromenad med goa vänner i min hemstad. Bästa må bra-höstdagen!! <3

På bästa höstdagen njöt jag också av naturen och milsvid utsikt tillsammans med pappa. <3 Naturlig terapi!

Foton: Johannas privata

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa