MS-plack på röntgenbilderna

Behandling Hantera MS Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Det har varit en hel del MS för mig den senaste tiden. Jag har genomfört både den årliga MR, magnetkameraundersökningen, samt läkarbesök. Det har gått bra, så nu känns det skönt att det är avklarat. Då det gäller MR-undersökningen var jag inte alls orolig innan. För det första har jag gjort det så många gånger nu så jag är mer eller mindre van. För det andra har jag mått så pass bra att magkänslan talade för ett positivt resultat av undersökningen. Det blev det också. 🙂 Ingen aktuell sjukdomsaktivitet! Yes!

Jag var väldigt nöjd efter besöket hos läkaren, eller neurologen om man ska vara korrekt. Han tog sig tid att svara utförligt på mina frågor utan att visa det minsta att han har ett hektiskt arbete (att få tillräckligt med tid är såklart viktigt om man bara har ett årligt besök…). För en gångs skull tänkte jag denna gången att jag skulle ställa lite fler frågor, till skillnad från se senaste gångerna då jag nöjt mig med mindre. Nu ville jag återigen titta på röntgenbilderna av min hjärna. Jag ville se hur placken (de inflammatoriska härdarna) såg ut på bilderna och hur många de var.

Neurologen berättade att det var fler än 20 plack. Det kan till och med vara fler än 30, men det kunde han inte svara på. Det går inte att se alla. Denna information uppfattar jag som lite svår att ta till sig då den inte säger mig så mycket. Jag vet alltså inte riktigt vad det innebär, att ha denna mängd plack, eller ännu fler… En del av ovissheten med att ha MS. Men det man kan säga idag, är att jag inte har någon sjukdomsaktivitet i dagsläget och har inte haft på ett bra tag nu. Det jag vet nu är att jag har en fungerande bromsmedicin som verkar hjälpa till att bromsa sjukdomsförloppet. Därför hoppas jag också på att jag kan fortsätta med nuvarande medicin så länge det går. Om jag förstod det rätt, så kan den sekundärprogressiva fasen av sjukdomen skjutas upp rejält om det fortsätter så här positivt….

Dessutom, så diskuterade vi mina lindriga kognitiva symptom, som koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Jag berättade att jag upplever att det är svårt att veta om det beror på MS eller om det är negativ stress som är skurken, eller något annat? Eller en mix av olika orsaker? Jag vill gärna få veta mer om denna problematik.  Så nu är remiss skickad till en neuropsykolog, med syfte att jag ska få mer klarhet genom att få göra olika typer av kognitiva tester. Så jag hoppas att efter resultat, få råd kring hur jag ska hantera symptomen.

Ja, det var lite kring min MS-status för den här gången! 🙂

Må så gott <3

Foto: Johannas privata

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa