MS-Träna balansen för ett stadigare liv

Okategoriserade

Av: Jenny

Det är viktigt att träna sin balans, oavsett om man har MS eller inte. Den blir sämre med åren och kan påverkas av stress och dagsform. Det är även vanlig att balansen blir påverkad vid MS.

Under flera år innan min MS-diagnos och många år efteråt så var min balans sämre. Innan hade jag inga problem alls med min balans men nu så var jag vinglig. Jag hade svårt att stå på ett ben och litade inte på min egen kropp helt enkelt. Jag kunde inte åka rulltrappa för jag tyckte det var läskigt med min dåliga balans.  

I dag är min balans mycket bättre. Men jag känner av om jag är i dålig form, trött eller har stressat. Då vinglar jag. Detta ser jag även på mina kunder som inte har MS att deras balans påverkas av stress, dålig sömn och av att vara otränad.

Som tränare rekommenderar jag er att träna balansträning regelbundet. Till exempel när du står och borstar tänderna. Några minuter framför TV:n istället för att sätta dig ned på en gång. Regelbunden balansträning i kombination med annan träning är det bästa. 

När du tränar balansen så tränar du de små stabiliserande musklerna som behöver tränas regelbundet. Så tänk korta pass men flera gånger. Försök att få in det till en vana.

Tänk att lite träning kanske kan göra så att du inte halkar i vinter och bryter ett ben. Så upp och hoppa och börja träna redan idag! Tänk att all träning du gör är bättre än ingen träning/rörelse.

Här kommer 4 övningar för en bättre balans:

1. Stå på ett ben och lyft det andra i 90 graders vinkel. Byt ben och upprepa flera ggr. Övningen skall göras långsamt. 

Stå på ett ben

2. Stå på tå länge och sträck dig uppåt.

Stå på tå

3. Gör stjärnan. Stå på ett ben, luta kroppen åt sidan och för det andra benet åt sidan som en stjärna. Armarna rakt ut från sidan.

Stjärnan

4. Draken. Lyft upp ena knät i 90 graders vinkel, fäll kroppen framåt så att du bildar ett “T”. armarna framför kroppen eller åt sidan. Sträck igenom kroppen. Kom tillbaka till stående med knät upp i 90 graders vinkel. Byt ben och upprepa några gånger på varje sida. För lite extra utmaning stå på tå – se nedersta bilden.

Draken
Draken

Draken stå på tå

Vill ni träna med mig så finns jag på Yogobe.com. Där har jag bland annat rehabträning, rehabträning med motståndsband, yoga, peppande föreläsning om min MS-resa, yoga nidra och mycket mer. Maila mig, på jenny@jennystrom.se om du är intresserad, så skickar jag dig kampanjkoden för att kunna träna gratis i 30 dagar.

Önskar er en härlig dag!

Kram J

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa