MS-Träningen ska vara uppbyggande

Okategoriserade

Av: Jenny

Hur ska du få en hälsosam livsstil och hinna med träning och att röra på dig när du lever med MS-symptom som trötthet och värk?

Multipel skleros som ordagrant betyder ”många plack”, och förkortas MS är en sjukdom i centrala nervsystemet, hjärnan och ryggmärgen. Det är skitjobbigt att få en diagnos och det är en sorg. Det är lätt att bli rädd när man blir diagnostiserad med någon sjukdom, när man inte vet hur framtiden kommer te sig.

Men det behöver inte vara så – för alltid. Ärren finns kvar men MS:en kan också föra med sig något positivt.

Som att hitta en hälsosammare livsstil. Eller att börja prioritera sig själv och hitta tid för det du vill göra. Att ta tag och göra det där du alltid har velat göra. Hitta en hobby, dansa, lära dig något nytt, meditera, gå en matlagningskurs.

Börja att prioritera din hälsa och låt det bli den viktigaste ingrediensen till ett hållbart liv. Både träning och återhämtning är lika viktig. 

Vardagsmotionen är A och O. Det är bättre att röra på sig varje dag än att gå till gymmet två dagar/veckan och ha ett stillasittande liv resterande tid.

Härliga yinyogapositioner att göra för smidigare kropp och lugn och ro. Andas långa djupa andetag 2-3 minuter/position.

Det är viktigt att förstå att träning inte behöver innebära blodsmak i munnen, högintensivt och hårt och gärna mycket. Träningen ska vara uppbyggande och göra dig stark och inte nedbrytande och göra dig orkeslös.

Svårigheten är ”lagom dos”. Det är lätt att man överdoserar och blir trött. Vi behöver komma i kontakt vårat lugn och ro system, det parasympatiska-nervsystemet. 

Hur ska vi hinna med allt?

Prioritera rörelse i vardagen för hållbar hälsa. Sen behöver du stärka upp dina muskler, arbeta med din kondition för att stärka ditt hjärta men du behöver också vila och återhämta dig. Träningen behöver inte vara 100% alltid. Det går jättebra att göra enklare övningar hemma och gå en raskpromenad, dansa eller något annat där du rör på dig.

Ta hänsyn till vart du är i livet.

Du kan inte peaka på allt. Ha karriär i ditt arbete, vara bästa mamman som har det perfekta hemmet och lagar mat och bakar. Samtidigt som du är den bästa sambon, frun, vänninan eller vännen. Ja ni förstår. 

Sänk dina krav på dig själv och dina prestationer.

Har du inte tid till återhämtning ska du inte träna.

Variera din träning. Ensidig träning och rörelse leder till förslitning och felbelastning.

Bygger din träning upp eller bryter den ned? 

Vad händer när motivationen tar slut när orken tar slut. Vad har du då för muskler som hjälper dig framåt. Dina mentala muskler måste tränas lika väl som kroppens muskler. Kom ihåg att den träning som blir av är den bästa träningen.

Ut i naturen och rör på dig. Njut av dina andetag!

Kram J

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa