MS-trötthet

Hantera MS Min MS historia Okategoriserade

Av: Sofia

Jag har haft MS i åtta år och det symtom som jag upplever som allra jobbigast är MS-tröttheten. Jag får många frågor kring just hur man ska hantera denna trötthet, samt om jag har några tips att ge.

Just MS-tröttheten är något som känns som ett osynligt handikapp och ibland kan jag bli så otroligt frustrerad över att inte orka allt man vill. Denna förlamande trötthet som det nästan inte går att vila bort. Men på något sätt har jag lärt mig att leva med denna MS-trötthet och jag har några strategier som jag brukar använda mig av. Jag vågar såklart inte svara på vad som fungerar för alla men tänkte dela med mig av vad som fungerat för mig iaf.

Det första som jag fått göra är att acceptera den. Att acceptera MS-tröttheten och dess begränsningar betyder ju inte att man behöver vara helt passiv och lägga sig på sofflocket och ge upp. Utan att Acceptera MS-tröttheten innebär för mig att förhålla mig till förändrade förutsättningar. Och ett Life hack jag har är att vila i förväg! Det måste ni testa om ni inte redan gör det. Man måste alltså planera och se till att man får vilan i förväg. Det tycker jag fungerar mycket bättre än att vila efteråt.

En annan del i min strategi är såklart att planera och strukturera upp min dagar. Jag vet att jag har mitt batteri som är lite mindre än andras. Jag frågar mig själv då: Vad kommer att kosta energi och hur mycket? Hur fyller jag på energi? När fyller jag på energi? Det kanske låter krångligt men på något sätt blir det ett förhållningssätt till livet som jag vet fungerar för mig och kanske även ger mig ökad livskvalité. För att gå helt tom på energi och bli helt slut är ju inte roligt någonstans.

Så för att sammanfatta mina tankar, Jobba med din acceptans: fortsätt ha en riktning men förhåll dig till ändrade förutsättningar, vila i förväg och sist men inte minst: se om ditt batteri. Planera dina uttag och inkomster.

Fler inlägg av Sofia >

Du borde även läsa