Naturen – den bästa bromsmedicinen?

Hantera MS Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

I naturreservatet. <3

Så fort jag får möjlighet ger jag mig ut på promenader i naturen. Jag gör det för att jag mår fysiskt bra av att röra på mig, och jag mår bra psykiskt av att befinna mig i naturen. När jag har det tufft hemma, blir naturen mitt andningshål. Jag kan andas fritt, och mina tankar och känslor likaså. Min naturliga terapi! Jag fyller på ny energi och det är precis det jag behöver för att kunna hantera vardagen på bästa sätt.

När jag promenerar i naturen ser jag till att jag får upp pulsen. Jag går ofta i rask takt så att jag kan förbättra min kondition. Ibland tar jag det lugnare och fokuserar mer på miljön. I mitt närområde har jag ett vackert naturreservat med en forsande å, rikt fisk-och fågelliv, bävrar som trivs i ån, det finns skog, häst- och fårhagar.  Ibland snurrar tankarna så mycket att jag inte ens lägger märke till löven som svajar i solen, eller fåglarna som kvittrar. När jag har mycket stress inom mig och runt mig väljer jag ofta att lyssna på en ljudbok vilket är en skön avkoppling och ”verklighetsflykt”. Är jag riktigt stressad hjälper det ändå inte fullt ut, tankarna fladdrar ändå iväg och jag missar handlingen i boken. Jag har ju vissa svårigheter med koncentrationen, kanske beror det både på min MS och på hög stress kopplat till svårigheter i familjen. Då ringer jag istället och pratar med familj eller vänner, vilket är väldigt skönt att göra när jag är ute och promenerar, helt ostört och fritt.

Mina naturpromenader har blivit ett enormt behov hos mig, alla årstider. Under pandemin har behovet kommit att bli extra stort, vilket jag förstått har varit för många av oss! Att naturpromenaderna både är stressreducerande och är stärkande fysiskt, måste väl vara en perfekt naturlig bromsmedicin mot MS?!  Jag ser det i alla fall som en förstklassig kompletterande ”medicin”!

Önskar er alla möjligheten att få njuta av naturen i sommar! <3

Älskar att plocka blommor <3

Foto: Johannas privata

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa