Rörelsetrappan!

Hantera MS Okategoriserade Träning Wellness

Av: Sofia

För en tid sedan fick jag chansen att prata med en sjukgymnast om MS och träning. På slutet av vårt samtal bad jag henne sammanfatta det viktigaste angående MS och träning och hon pratade då om en rörelsetrappa som jag tolkade så här.

Bakgrunden till rörelsetrappan var att alla kanske inte har tid att träna eller tar sig tid att träna och hur ska man då tänka osv.

  1. Minska stillasittande
  2. Öka vardagsmotionen
  3. Börja träna

Hon såg alltså fysisk aktivitet som en trappa och det viktigaste att börja med var att minska sitt stillasittande.  Att minska sitt stillasittande har en väldigt stor hälsovinst. Det betyder alltså att man försöker att inte vara stilla så långa stunder utan bryter av och rör på sig. Det kan vara så enkelt som att man tar en paus varje halvtimme från sitt skrivbordsjobb och går fram och tillbaka till kopieringsmaskinen. Tex. Eller om man sitter hemma och jobbar, går till köket och dricker ett glas vatten.

Steg två handlar om att öka sin vardagsmotion. Här tänker jag att man kan göra små förändringar i sin vardag som ändå gör en stor skillnad för hälsan. Det kan t.ex.  vara att gå el cykla till jobbet. Gå av en hållplats tidigare om man åker buss, ta trapporna istället för hissen. Gå till affären istället för att åka bil osv. Se över din vardag och se om du på något sätt kan öka vardagsmotionen.

Det högsta steget i rörelsetrappan handlar om att träna. Här handlar det mer om fysisk aktivitet och att man blir andfådd. Och som ni säkert hört förut så är ju den bästa träningen den som blir av så släpp alla måsten och krav och hitta en träningsform som du gillar och vill fortsätta med.

Rörelsetrappan gillar jag starkt som idé. Jag bär med mig tanken om att det finns nyanser i hur vi rör oss. Är det någon dag jag varken hinner träna eller få in någon vardagsmotion så siktar jag iaf på att minska mitt stillasittande. Så man kan tänka rörelsetrappan både på kort sikt och på lång sikt.

Så fundera på din egen rörelsetrappa. Vilket steg befinner du dig på? Vilket steg är lättast och vilket steg innebär störst utmaning för dig? Vad har du att vinna på att röra dig uppåt på rörelsetrappan?

Kram från Sofia

Fler inlägg av Sofia >

Du borde även läsa