Skapa ett liv du vill leva med MS

Okategoriserade

Av: Jenny

Låt inte din MS begränsa vad du vill uppnå och göra med ditt liv. Låt inte trötthet, värk och konstigheter som hör MS-till, begränsa vad du vill göra. Det är så lätt att livet kommer emellan och man ser inte möjligheterna. Man ska bara, någon blir sjuk, du mår dåligt. Det finns alltid saker som kommer emellan. Om du har ett fysiskt handikapp som hindrar dig från att göra saker du kunnat göra tidigare så tänk ”vad kan jag göra med min kropp trots mitt handikapp”.

Jag trodde att jag aldrig skulle kunna arbeta med det som jag arbetade med när jag fick min MS-diagnos. Då var jag så trött och hade ont i hela min kropp. Tanken på att överhuvudtaget arbeta var minst sagt jobbig. Flera år senare sitter jag här och njuter av att vara egenföretagare och inspirera mina kunder till ett hälsosamt liv, hålla yoga och träningsklasser, arrangera retreats och hålla föreläsningar. 

Här får du några tips på hur du kan röja dina hinder och faktiskt leva ett bra liv utifrån dina förutsättningar. 

1. För det första så måste du sätta tid för dig själv. Skapa utrymme i din kalender och inom dig. Alltså få lugn och ro. Sen måste du säga högt ”JA”- jag vill få till en förändring.

2. Sätt dig ner och skriv ned dina ”ja”. Vad är det du vill, stort som smått? Bara ös ner dina tankar och vad du vill. Det kan vara allt i från att hitta en hobby, lära sig dreja eller att segla över atlanten. Jag gjorde detta i somras och mina fem största ”ja” är skriva bok nummer 2, ha mer ledig tid, lära mig spela gitarr, vandra Camino de Santiago, göra stand up, starta projekt och dra in pengar till välgörenhet.

3. Vad är du nyfiken på? Vi är sådana vane människor som gärna gör samma ska varje gång. Vi går samma runda på våra promenader, sitter gärna på samma plats hela tiden och har ett liv där dagarna ser väldigt lika ut. Det känns tryggt och det är lätt. Känner du att du vill ha en förändring så våga bryt mönster och prova något nytt.

4. Vad har du för hinder för att uppnå din dröm eller ditt mål?  Skriv ner alla dina hinder. Det kan vara tid, pengar men även ”inte kan jag”, ”vad skulle folk tro”.  Jantelagen som kanske finns där och styr över ditt liv. Invanda mönster sedan barndomen och tidigare erfarenheter. Men nu, en gång för alla, så röjer vi alla hinder och tänker ”Allt är möjligt”! 

5. Hur ser ditt drömliv ut? Vad har du för vision?

Skriv ner. Dröm. Fantisera. Vad tar du för första steg? Vilket blir ditt andra steg? Hur känns det när du når dina delmål? Hur tänker du fira?

Jag har en kund som har känt att hon varit fast i livet. Hon kommer inte ut ur ekorrhjulet med barn, man, hus och jobb. Hon såg ingen väg ut. Men sen hände något. Hon började förändra små saker. Hon började prioritera sig själv. Hittade tid till träning och återhämtning. Fick mer energi. Tog en kurs. Startade ett litet, litet företag. Levde sin dröm. Gick ner i tid där hon var anställd och började arbeta mer i sitt företag. Hon är i dag mer stark och har ett bättre självförtroende. Hon vågade trots hon trodde det var omöjligt. Gör det du med. Våga. Tro på dig själv. Du kan!

Varma lyckönskningar

Jenny

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa