Sol, värme och MS

Familj & barn Hantera MS Okategoriserade Relationer Resa Tankar & Reflektioner

Av: Johanna

Ljumma bad på Orust/Bohuslän…

Det har varit en rekordsommar i sol och värme, en sommar vi nu levande aldrig varit med om tidigare! Vi i familjen har haft många sköna dagar och jag har aldrig badat så mycket som denna sommar! Dessutom i så ljummet vatten… Den som njutit mest tror jag, är min yngste son som snart fyller 8. Det är hans första sommar som simkunnig och han har erövrat nya utmaningar för varje bad. Djupare vatten, högre hopp osv. Ett modigt vattendjur! 🙂 Det har varit härligt att se…

Det har för mig ändå (och för många andra) varit lite blandade känslor kring denna ovanligt varma och torra sommar som resulterat i torka och många bränder. Det har varit tufft för många i värmen; de äldre, djur osv. Vi svenskar ska ju helst inte klaga när det blir varmt, men ibland är det helt ok tycker jag när det blir extremt. Något som jag tänker och har tänkt mycket på i sommar är klimatförändringarna. Nu har jag läst mycket om detta, om växthuseffekten och om hur lite fokus detta viktiga ämne får.

Ett ord som är aktuellt nu är “klimatångest”. Man ska inte missbruka ordet ångest egentligen, för alla dem som verkligen får ångest på riktigt vet vad det innebär. Men nu efter denna onaturligt varma sommaren känner jag verkligen oro för klimatförändringarna och hur framtiden blir. Särskilt när man märker hur lite fokus miljöfrågan hittills har fått bland politiker och bland allmänheten. Hoppas det blir ändring på det nu, för vi människor behöver mer medvetenhet och kunskap.  Först då kan vi lättare anamma en klimatvänligare livsstil. Det är tyvärr för mycket fokus på annat och för lite på det som verkligen är viktigt!

…och kvällsdopp i Bagarmossen/Stockholm…

Sedan har vi det här med värme och MS….. Det är ju välkänt att många med MS är värmekänsliga. Värme kan också öka på MS-symptom om man blir överhettad. Så det finns all anledning att inte utsätta sig för den värsta hettan! Jag har hållit mig i skuggan, tagit det lugnt eller har kylt ner mig med ett bad när jag blivit för varm. Så jag har klarat mig bra i sommar och har inte upplevt att jag har stora problem med värmen. Men ett exempel på hur utmattad jag blev av en riktigt varm dag, var under vår vistelse i Holland: Vi besökte min syster med familj en vecka i juli. Jag och min man fick barnvaktshjälp en heldag och cyklade iväg ett par mil med ett specifikt mål. Just utmed den vägen fanns ingen sjö att svalka av sig i, och det var 36 grader varmt i skuggan. Medan min man var helt oberörd hela dagen, var jag nästan som ett vrak. Jag kämpade verkligen! För äntligen kom vi iväg utan barnen, och att cykla i Holland är underbart! Att det var så varmt var ju lite otur… Jag var fullständigt utmattad när vi kom tillbaka och utmattningen höll i sig hela dagen därpå också. Alla de övriga dagarna blev det avsvalkande bad som tur var! 🙂

Insjöbad i Holland

(Foton: Johannas privata)

Fler inlägg av Johanna >

Du borde även läsa