Sommarens pärlor – med eller utan MS

Intressen Tankar & Reflektioner

Av: Martina

Jag följer fåglarnas kvitter på stigar jag aldrig har trampat förut. Ibland sjunger de alldeles nära mig och ibland långt borta. Olika fåglar, olika sånger, men alltid lika vackert, rofyllt och levande. Under mig bryts torra grenar och fjolårslöven brister när jag kliver på dem. Jag vet inte när stigen tar slut eller vart den kommer att leda mig, men med en flaska vatten och lite fika i en väska på ryggen vet jag att jag kan fortsätta gå en stund till. Det bästa med stigar är vetskapen om att många har gått där före mig och om många har gjort samma val kommer den med all säkerhet leda till någonting, någonstans. Till en plats dit många har funnit det värdefullt att vandra före mig.

Överallt finns stigar jag ännu inte trampat, vägar jag inte valt och bussar jag aldrig stigit på. Att göra något nytt, uppleva något främmande eller besöka nya platser behöver inte handla om att ta sig långt bort. Det mest exotiska kan finnas en dörrknackning bort eller vid busshållplatsen näst efter din. Om tid, ork och pengar begränsar behöver vi vara lite finurliga och värdera om vad upplevelser innebär. Bara för att grannen åker till Spanien sin första semestervecka, bygger ett uterum den andra, för att tredje veckan åka och hälsa på föräldrar och vänner i olika delar av Sverige och sedan avsluta ledigheten med en långweekend till Island, betyder inte det att den som varit hemma inte har gjort någonting lika värdefullt.

Låt aldrig din sysselsättning värderas till ingenting, utan uppskatta det du faktiskt gör (eller väljer att inte göra) när du är ledig. Det kan handla om att plantera växter, rensa garderober, skriva en bok eller måla en tavla. Det kan vara att promenera runt i kvarteret, prata med nya människor, ringa gamla vänner, sticka en halsduk, titta på otaliga serier, skojiga och intressanta videoklipp på nätet eller läsa böcker, tidningar, bloggar och debattinlägg. Allt detta och så mycket mer är också någonting värdefullt att ägna sin lediga tid åt – faktiskt. Upplevelser och nya erfarenheter kräver inte långa resor och många tusenlappar. Rikast är nog hen som bäst kan finna det stora i det lilla.

Att vara ledig är ett begrepp vi förstår och tillägnar oss på olika sätt. Jag har bland mina elever, med kort eller ingen tidigare utbildning, på sfi (svenska för invandrare) också märkt att det är ett begrepp som inte existerar för alla. Att vara ledig för många av mina elever handlar enbart om att tvätta, städa, handla och laga mat. Där har valfrihet och möjlighet att utforska egna intressen aldrig varit aktuellt. Det ger onekligen perspektiv för egen del. Vad vill jag egentligen helst ägna min lediga tid åt? Och gör jag det jag verkligen vill? Är ledig att göra så mycket som möjligt eller helst ingenting alls?

Jag tycker om att läsa, men har i nuläget svårt att motivera mig till att läsa långa och krångliga romaner och har istället övergått till noveller. Åh, vad jag gillar det! Noveller är stora berättelser i litet format och varje ord har sitt eget värde. Där finns inte utrymme för onödiga formuleringar och ordbajseri, bara kvalitet rakt igenom. Det finns ett förlag som ger ut noveller i fickformat. Det är prefekt att ta med en sådan miniberättelse och läsa från pärm till pärm var jag än är. Och till min stora glädje har det de senaste gångerna, när jag har köpt stadens gatutidning, också funnits ett paket med tidningen och fyra sådana novellböcker tillsammans. Verkligen två pärlor i en mussla!

Hoppas att du också finner dina sommarpärlor, nära eller långt borta, i tidigare oupptäckta musslor eller på platser du redan vet att leta.

Stor kram!

Alla bilder är Martinas privata.

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa