En liten AI robot på armen!

Hantera MS Sömn Träning Wellness

Av: Sofia

För ett par månader sedan köpte jag en s.k smartklocka. Och efter att ha testat klockan en tid så är jag imponerad över den och vad den hjälper mig att må bra i min vardag, både när jag tränar och när jag inte tränar!

Jag har varit lite skeptisk till sådana här smarta klockor förut men måste erkänna att jag nu ändrat mig. Klockan jag har är en väldigt smart klocka med många finurliga funktioner, men samtidigt väldigt enkel att lära sig och även smidig att bära på handleden.

Såklart har jag väldigt mycket nytta av klockan när jag tränar. Den föreslår träningspass till mig och hjälper mig hålla reda på vilket tempo jag vill springa i, så att jag inte springer för fort på mina lugna pass t.ex. Efter träningspassen hjälper den mig att förstå hur lång återhämtning jag behöver innan jag kan vara redo för nästa träningspass, detta kan också justeras beroende på  faktorer som sömn osv. Om jag vill kan jag även lägga in en tävling jag ska springa och om jag har något speciellt tidsmål och sen föreslår klockan vilka träningspass jag ska köra för att kunna nå målet på tävlingen. Otroligt tycker jag, som att ha en egen liten tränare på armen! Klockan kan även förutspå ungefär vilken tid man kan förväntas springa på, utifrån hur man tränat. Denna funktion var jag kanske lite skeptisk mot först, men jag blev överbevisad. Inför Stockholm maraton hade klockan förutspått en tid jag skulle ha och den stämde exakt! Nästan otäckt exakt! Så här tog klockan ner mig på jorden lite, för jag hade egentligen hoppats på att springa snabbare på Stockholm maraton än vad jag gjorde, men klockan hade som sagt rätt. Den hade räknat ut hur min träning sett ut innan maran och kunde därför ge mig en fingervisning om vad jag skulle prestera på tävlingen. Så detta är något jag kommer ta mig till nästa lopp. Att få hjälp av klockan att sätta rimliga mål, vad är ett rimligt tidsmål utifrån den träning som är gjord.

Men det jag tycker varit det bästa med klockan är hur den hjälper mig att må bra när jag inte tränar, dvs mer i ett vardagshälsoperspektiv. Den loggar min sömn och inte bara hur många timmar jag sover utan registrerar även kvaliteten på sömnen och olika typer av sömnen, t.ex. tid i djupsömn. Varje morgon får man en så kallad morgonrapport där sömnhistoriken och pulsvariationen (HRV) syns. Denna morgonrapport är värdefull för mig, för då kan jag planera dagen bättre utifrån vilka förutsättningar jag har. Klockan blir ett hjälpmedel så att jag klarar av dagens aktiviteter på ett mer hållbart sätt. Visar den t.ex. att sömnen inte varit tillräckligt och att mitt återhämtningsbehov är stort så försöker jag planera in en kort vila under dagen.

Klockan hjälper mig hålla koll på min återhämtning, den blir ett viktigt verktyg i min vardag där jag är väldigt beroende av återhämtning utifrån min MS. Klockan kan tex signalera till mig när den märker att stressnivån är för hög och pulsen ligger för högt och föreslår då att vi tar en paus med några andningsövningar. Denna funktion har varit toppen, för jag tycker det är en utmaning att få till dessa micropauser i vardagen, men klockan hjälper mig här och andningsövningarna är enkla och tar inte speciellt lång tid men blir så värdefulla för mig.

Blir man inte slav under klockan då, kanske du tänker? Och såklart kan man inte låta den styra ens liv slaviskt. Det är självklart ens känsla och upplevelse hur man mår som är det viktigaste. Men för mig är det ändå ett viktigt och värdefullt verktyg i min vardag som hjälper mig ha koll på hur jag mår. Men det är som sagt just ett verktyg och ett hjälpmedel och inte ett absolut facit.

Ur ett inspirationsperspektiv tycker jag också att klockan har gett mig mycket. Det är inspirerande att se t.ex. hur många steg jag tagit under en dag, att min vilopuls sjunker, att jag är stärkt av en god natts sömn och att min träningsberedskap är hög! Allt detta som är viktigt för att vi ska må bra kan man ju få ett kvitto på att kroppen får, och det hjälper klockan mig med. Sen är det som sagt också bra att klockan hjälper till att bromsa när det behövs, när stressen är för hög, sömnen för dålig eller om man behöver längre återhämtning än förväntad till nästa träningspass. Då är det bra att den är där och signalerar så att man i alla fall stannar upp och tänker till, även fast det är en själv som i slutändan bestämmer och gör valen.

Så avslutningsvis så tror jag att en liten AI-robot på handleden kan bli ett bra och viktigt verktyg och hjälpmedel för att både uppnå en bra vardagshälsa och bli snabbare i löparspåret (om man siktar på det). Dock är det viktigt att komma ihåg vem som är chefen över dig själv och din kropp, det är du och ska aldrig vara någon annan. Och oavsett hur AI kommer kunna hjälpa oss med träning och hälsa i framtiden så gäller väl fortfarande följande:

You can´t hire someone else to do your push ups!

Fler inlägg av Sofia >

Du borde även läsa