Ms Martina: jag borde inte…

Tankar & Reflektioner

Av: Martina

Jag älskar när Språkrådet (eller Institutet för språk och folkminnen) i slutet av varje år presenterar sin nyordslista, vilken för 2022 till exempel innehöll ord som epadunk, Putinpris, matfattigdom och klimatskadestånd. Flera av orden har redan blivit en del av mitt vardagliga vokabulär, medan andra är ord som jag aldrig hört talas om. Men kul att språket växer och förändras och ännu roligare att det ofta är genom mina barn som mitt eget ordförråd berikas.

Jag vet att ord även plockas bort som officiella ord när SAOL (svenska akademiens ordlista) omarbetas och uppdateras, vilket säkert är befogat då den ska spegla svenska språket så som svenska språket används idag och inte så som svenska språket historiskt har använts. Jag våndas den dagen då de och dem stryks och ersätts med dom till och med på akademiska nivå. Det skulle göra lite ont i mitt språknördshjärta.

Men, jag tycker att vi också behöver ett språkinstitut, som plockar bort ord som inte är bra för oss, och som dessutom lyfter ord och uttryck som förstärker oss som människor och individer. Jag har inte utrett djupare om en sådan idé i verkligheten skulle kunna ställa till mer skada än den nytta den eventuellt skulle ge, eller gjort andra djuplodade undersökningar för att säkerställa min trovärdighet. Det här är på alla sätt helt icke-evidensbaserat, men jag har ett dåligt ord som jag vill bli av med. 

Och det är ordet BORDE.

Jag borde träna mer. Jag borde inte äta så mycket godis. Jag borde höra av mig oftare. Jag borde inte köpa den här dyra jackan. Jag borde städa. Jag borde inte dricka mer vin. Jag borde gå och lägga mig i tid. Jag borde använda tandtråd.

Alla meningar som innehåller ordet borde får en negativ klang även om det uttalas i ett positivt sammanhang. Allt vi borde göra talar om att det vi gör inte är tillräckligt. Att vi inte är bra nog som vi är. Och när någon annan påpekar för oss vad vi borde så är det verkligen att trampa in på ett minfält.

Allt vi säger att vi inte borde göra talar om saker vi egentligen vill göra men stoppas från för att borde lägger sig i. Jag borde inte ta en kaka till… Säger vem? Vill jag så vill jag och då tar jag en kaka. Vi behöver helt enkelt inget borde som lägger sig i våra beslut och vi behöver inget borde som andra kan trycka ner oss med. Vi borde helt enkelt bara förpassa det ordet till dåtid, låta stå nedskrivet i en gammal SAOL, som står i en dammig hylla på något antikt arkiv och glömma bort dess existens. Det borde vi verkligen göra!

Mitt nyårslöfte för 2023 är att jobba bort ordet borde ur mitt vokabulär och ersätta det med vill, ska, kan, skulle vilja eller andra uttryck där kontrollen och besluten är mina utifrån vad jag och bara jag bestämmer mig för. Oavsett om jag borde eller inte borde göra si eller så.

Hoppas ditt nya år kommer innehålla många spännande utmaningar, fina möten och samtal med människor i din omgivning, livsglädje och små ljusglimtar varje dag.

Kram, Kram

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa