Ms Martina: Ljudböcker

Jag gillar ... Litteratur

Av: Martina

Eftersom det var på grund av en synnervsinflammation, som fick mig att se suddigt och dubbelt, som jag till slut fick min ms-diagnos, så var steget att gå från att läsa böcker till att istället lyssna på ljudböcker nödvändigt. Jag minns så väl när jag veckan efter att jag skrivits ut från sjukhuset låg i soffan och lyssnade på Mikael Niemi som läste sin egen bok Svålhålet. Jag vet att jag gillade boken och att den gav en del att tänka på, men jag minns inte vad. Det som däremot fortfarande är jättetydligt är den varma, lite sävliga och rogivande rösten som kramade om mig i det virrvarr av tankar och rädslor jag stod inför i min ovissa framtid.

Bokens uppläsare tycker jag påverkar mycket hur jag upplever en bok. En riktigt bra bok kan förvisso klara en sämre uppläsare och ändå få fram sin storhet men en ganska dålig bok, som jag annars skulle rata direkt, kan bli helt okej, kanske till och med bra, med rätt uppläsare. Inget slår naturligtvis en grym bok med den rätta uppläsaren, men fel uppläsare kan verkligen förstöra för en annars okej bok. Jag lyssnar på två, tre, fyra böcker per månad, men det är få av dem som ger avtryck. Det beror dels på att jag lyssnar när jag ska sova och då somnar ifrån boken och dels på att jag helt enkelt glömmer. Bra böcker kan ta lång tid att komma igenom för om jag somnar så måste jag ju lyssna om hela tiden. Mindre bra böcker bryr jag mig inte om ifall jag missar något när jag somnar. 

Jag använder mig mycket av ljudböcker för avslappning och när jag lyssnar på ljudböcker gör jag det alltid vilande. Många kan ju lyssna när de är ute och springer eller kör bil till exempel, men det skulle aldrig fungera för mig. Då försvinner jag iväg i tankarna och kan inte alls följa med i bokens handling.

Just nu lyssnar jag på Joyce Carol Oates bok Jagad. Jag gillar verkligen den. Den berör mer det inre livet och hur det påverkas av olika skeenden, olika möten och tragiska händelser. Hur en människa ofrivilligt formas av sin historia och måste hantera det. Jag lyssnar också på Jag är inte död av Erik Engelv och så fräschar jag till mina språkkunskaper med lite Tysk påbyggnadskurs. Olika böcker passar vid olika tillfället helt enkelt.

Några andra böcker jag lyssnat på och kan rekommendera är:

Ett kilo socker: Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv av Helena Trus

Den femte sanningen av Doris Lessing

Innan ni tog oss av Lisa Wingate

Miira av Eija Hetekivi Olsson

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk

Sluta aldrig gå: från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland av Christina Richardsson

Hittebarnet av Stacey Halls

Kanske du också gillar några av de här böckerna? Jag skulle kunna göra listan mycket, mycket längre för när jag scrollade tillbaka i min digitala bokhylla insåg jag att det inte alls är som jag skrev tidigare i den här texten, att få av dem ger avtryck. Det är många fascinerande berättelser jag haft förmånen att lyssna på. Och jag kanske inte minns dem exakt, men när jag ser titel och fräschar upp minnet av innehållet så har ändå de flesta gett avtryck på något sätt. Många böcker har det blivit och fler ska det bli.

Kram, kram 

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa