MS och Good Enough

Okategoriserade

Av: Jenny

Denna blogg är till dig som känner dig vilsen i din MS. Som är nydiagnostiserad eller inte riktigt accepterat att du har MS, eller känner att din MS gör att du inte kan leva ditt liv fullt ut.

Jag vill ge dig en kram och säga ”det kommer bli bra, det kommer att kännas bättre men ge det tid”.

Jag vill tacka er som skrivit till mig och frågat om råd och vägen fram. Allt jag vet är baserat på min egen erfarenhet och min kunskap som personlig tränare och yogalärare. 

De viktigaste råden som följer här är till dig med MS men jag tycker att de råden borde alla följa. Vi måste släppa våra krav och prestationer. Vi måste börja leva ett mer hållbart liv. Vi måste sluta köra slut på oss. Det är inte värt att stressa och må dåligt. Livet är till för att levas. Å ja, jag vet hur det är att behöva jobba för att betala räkningarna med kniven på strupen varje månad. Jag vet hur det känns när orken tryter och man bara vill lägga sig ner och skita i allt. Jag vet hur det känns när man har flera symptom av olika slag som får en att vilja krypa ur skinnet, när tröttheten är så förlamande att du inte riktigt vet hur du ska få iväg barnen och själv ta dig till jobbet. Jag vet.

Jag vet också hur du kan ändra ditt sätt att tänka. Hur du kan lära dig att fokusera på det positiva du har omkring dig. Hur du kan leva ett rikt liv trots din MS. Men du behöver ge dig tid och hitta ett nytt sätt att leva. 

När det gäller alla krav som vi oftast har på oss själva så duger faktiskt ”good enough”. Du behöver inte prestera i allt. Du kan inte vara 100% i allt. Den perfekta partnern, frun/mannen, väninnan/vännen, mamman/pappan, kollegan, matten/hussen, ja ni fattar.  Du duger som du är, du behöver inte jaga lyckan, uppmärksamhet, och försöka hinna med allt.

Tänk om du istället skulle lägga din tid lite mer på dig själv istället. Hur skulle ditt liv se ut då? Vad skulle du göra med den tiden.? Vad längtar du efter?

När jag accepterade och förstod att vägen fram var att ta ett kliv tillbaka och ge mig själv tid så hände det något. När jag började att tagga ned och hittade en balans i livet så kom kraften och orken sakta tillbaka. När jag förstod att jag måste hushålla med min energi och lägga den på rätt saker så orkade jag mer av det jag verkligen ville. För visst vill vi kunna prestera på vissa saker emellanåt, men inte hela tiden. 

När jag förstod hur mina tankar påverkade hela mig så blev jag gladare och piggare. 

När jag började att träna kortare pass och insåg att ibland fick lugna promenader och lite yoga vara ”good enough” så började jag långsamt att bygga upp min kropp igen. 

När jag inte såg mina nederlag som misslyckanden utan i stället som en lärdom så kände jag mig klokare.

För faktum är att jag mår så bra i hela min kropp när jag ger mig själv tid och kärlek. Jag vet att stress och för mycket görande får hela min kropp att må dåligt. Riktigt dåligt. Vissa saker är svåra att styra. Livet kan ju liksom komma med en bajsmacka emellanåt. Det är som det är och det blir som det blir.

Kram J

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa