Ms och yoga

Okategoriserade

Av: Jenny

Yogan betyder så mycket för mig och här tänkte jag dela med mig lite av den till dig.

Jag började yoga efter min diagnos och efter ett tag märkte jag en stor skillnad i min kropp och även mentalt. Jag var så stel när jag började och min kropp värkte. Jag var mentalt dränerad och kunde inte tänka en tanke klart. Jag hade hjärndimma och var helt slut. Efter regelbunden mjuk och lugn yoga så fick jag kontakt med mig själv, min kropp och mitt sinne och jag började känna mig så mycket bättre på alla plan. Jag kunde känna hur jag längtade tills jag fick yoga och djupandas :).

Jag yogar:

När jag har mycket i huvudet och inte kan tänka en tanke klart.

När jag har fatigue och känner mig helt dränerad.

När mina muskler värker.

När jag vill se klart på en sak som förbryllar mig.

När jag är ledsen.

När jag är glad.

När jag känner mig stark.

När jag känner mig svag.

Alltid finns yogan där som en stöttepelare, vägvisare och bästa vän. När jag rullar ut mattan så gör jag det för mig och mitt välbefinnande. Ibland behöver yogan vara lugn och återhämtande, som här på bilden. Ibland behöver den vara mer fysisk och stärkande. Oavsett vilken yoga det blir så grundar den mig och jag kommer tillbaka till mig själv.

Det betyder att jag fortsätter vara sann mot mig själv i tankar och handling. Att jag väljer bort energitjuvar och saker som egentligen jag inte vill. Att kropp och sinne möts utan krav och prestationer. Jag ger det parasympatiska nervsystemet en möjlighet att komma i balans.

Här kommer en sekvens som du kan prova att göra. Stanna ett par minuter i varje position. Ta med dig kuddar och ha för att stötta och hjälpa dig landa mjukt i positionerna om du är mycket stel och har värk. På så sätt tillåter du din kropp att slappna av. Övningarna går från vänster till höger.

Börja med att sittandes eller liggandes ta långa djupa andetag in och ut genom näsan. Släpp taget om krav och prestationer för att få lite lugn och ro och landa i varandet.

Barnets position (tårna mot varandra och knäna ut mot mattkanten, sätet bakom vilandes över benen. Om ont i knä lägg en handduk eller liknande under sätet eller i knävecket)

Duvan (Lägg ena benet under din kropp i vinkel med foten under dig. Blir det för jobbigt gör som på bilden efter.)

Hög duva (Se ovan)

Duva med tvist (För foten mot sätet några gånger innan du tar tag i foten med handen. Lyft upp bröstet.)

Universal ställningen (rotation) (Om ont i rygg lägg båda benen under varandra.)

Nålets öga (Som bilden visar händer runt knäskålen eller i knävecket.)

Liggandes fjäril (Superskönt att ha ett par kuddar under ryggen för att öppna upp bröstet.)

Sfinxen (Gör gärna denna 3 gånger ta 10 djupa andetag, vila på mage mellan varje.)

Barnets position (Njut av dina andetag)

Om du gör dessa övningar regelbundet så kommer du ganska så snart att märka en skillnad både i din fysiska kropp men även mental. Har du frågor får du gärna höra av dig till mig.

Jag har även Yoga vid MS & utmattning varje onsdag digitalt via Zoom.

Ta hand om dig!

Kram J

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa