Ms Martina: Kallbad

Jag gillar ...

Av: Martina

En gråkylig vinterdag när termometern visar ett par ynka plusgrader och små regndroppar samsas med en isande, om än svag vind, som biter fast i mina bara öronsnibbar, vore det mer logiskt att undvika proceduren som innebär att på bryggan ta av alla sina varma och väderriktiga kläder för att därefter långsamt sätta ner ett par bara fötter i sanden, skrida ut i vattenbrynet och sänka sin kropp i det iskalla. 

Och stanna där. I vattnet. Ta långa, djupa andetag, känna förlamande kyla, smärta och bara ett andetag till och ett till … 

Jag vet inte om jag gör det för mitt välbefinnande eller om det snarare borde klassas som någon typ av självskadebeteende, men jag njuter av att kallbada i havet. Kanske är det mest njutningsfulla inte just stunden i vattnet, men efteråt, när jag sveper in mig i handduken så ångrar jag alltid att jag inte stannade i vattnet en liten stund till.

Det var för några år sedan som jag såg ett inslag på tv om att det skulle vara bra för det psykiska välbefinnandet att vinterbada och jag tänkte att det ju alltid kunde vara värt att testa. Och jag ångrar mig inte. På tv-programmet stannade de kvar i vattnet flera minuter och sågade dessutom upp en vak i ett tjockt lager av is. Jag bor som tur är lite längre söderut i Sverige och behöver inte tänka på det att ta mig igenom isen, då det sällan fryser igen ordentligt här. 

Men idén att inte bara hastigt sänka ner kroppen och genast huttrande gå upp igen är verkligen det som är poängen, för när man stannar i vattnet längre och kroppen börjar anpassa sig händer något magiskt. Det är kallt så det gör ont, men det ger också mig en kraft och styrka som visar att jag har makt över min kropp. Det går att härda ut och efter en liten stund släpper smärtan och det går att ta några andetag till. Mötet med luften när jag åter reser mig ur vattnet är då densamma som efter ett bad en solig sommardag. Välbehag och inte minsta bråttom att få på sig de torra kläderna igen.

Det allra bästa tycker jag är kombinationen av bastu och iskalla bad. Det ger den absolut bästa effekten. Jag har tyvärr inte tillgång till en havsnära bastu, vilket jag däremot drömmer om, så jag brukar grunda med en lång promenad eller ett träningspass för att förbereda kroppen. Kontrasten mellan en riktigt genomvarm kropp och det kalla vattnet är en perfekt kombo.

Jag har försökt att sätta upp mål för mig själv att bada åtminstone en gång varje månad, men de senaste månaderna har det blivit oftare, för även om jag inte tänkt i förväg att jag ska bada, så när jag har möjligheten kan jag inte låta bli. Och vissa frestelser är onödiga att stå emot. 

Ta hand om varandra!

Kram

Läs gärna mer om kallbad på den här länken (kopiera och klistra in länken i din webbläsare):

www.kallbad.nu/vad-hander-i-kroppen-nar-du-kallbadar/?fbclid=IwAR0goemk9vsPtwG9_SvDFW_UPMS0KHM5-DQq8pph0CrZI3le3rtBXhNG1g0

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa