Ms Martina: Semester

Hantera MS

Av: Martina

SEMESTER – ordet triggar alla smaklökar, ger doftsinnet nytt liv och sprudlar av längtan, välbehag, sinnesro och glädje. De flesta av oss längtar hela året efter de där värdefulla semesterveckorna som för de flesta infaller någon gång under sommarmånaderna. Det är då vi ska förverkliga våra drömmar, ha tid att umgås med nära och kära, fixa hemmagörat som aldrig annars hinns med, resa för att se och uppleva nya platser och däremellan bara sitta ner och göra absolut ingenting. Det är mycket begärt för bara ett fåtal veckor. Kan bli stressigt.

Stressigt att ha semester och koppla av???

Jag har turen att arbeta som lärare och därför ha några fler lediga sommarveckor än de flesta andra. Jag är otroligt glad och tacksam över det. Jag hade aldrig orkat att ha min semester samtidigt som alla andra fullt ut. Jag behöver verkligen vila under semestern, vara för mig själv och ta mig tid att träna, läsa, skriva och lyssna på musik, för att också orka med att njuta och ha roligt tillsammans med andra. Det är ju tyvärr inte bara under arbetstid som fatigue och andra ms-besvär stjäl ork och energi.

Jag tycker att ms-fatiguen är svårare att hantera under semestern. Det är så lätt att dras med på alla roliga upptåg och festligheter som pågår under sommaren och så svårt att parera i förväg hur mycket som faktiskt går. Det blir ofta bakslag och besvikelse och då tycker jag lite synd om mig själv. Varför måste jag alltid välja bort och avstå från massa skoj? Och ja, det är ju tråkigt, men jag måste släppa det. Ingen kan göra allt hen vill oavsett hälsotillstånd eller ekonomiskt oberoende. Att göra val och prioritera är en del av allas liv utifrån var och ens förutsättningar. Och jag har val. Jag har alternativ att välja mellan. Jag har många möjligheter och det är faktiskt inget att ta för givet. Jag väljer och njuter av valen jag gjort, utan att bry mig om det jag frivilligt eller ofrivilligt valt bort.

Den här semestern valde jag först att åka på en underbar resa till Kos i Grekland med familjen. Vi åkte tillbaka till samma ställe för nionde gången. Så lyxigt. Många skulle tycka att det vore katastrof att åka tillbaka till samma all inclusive-hotell igen och igen. Bo i samma rum, ligga på samma strand, hänga vid samma poolbar, dricka samma drinkar och äta samma buffémat. Men jag älskar det. Jag väljer det framför att testa någonting nytt alla gånger. Sedan skulle jag gärna testa något nytt också, så klart, men får jag välja ett hotell, en strand och en grekisk ö, så blir det Kos igen.

Jag har också valt att tillbringa mycket tid i stugan. Ofta ensam. Med bok, med lurar. Stilla och i rörelse.

Den bästa semestertiden tycker jag är i mitten och slutet på juni. Då smyger härligheterna på lite mer, förväntan är lite lägre och hysterin har inte satt igång. Även en varm och solig dag finns det plats kvar på stranden och uteserveringarna och en regnig dag går det att hitta parkering på köpcentret. I juli är det ju bara att glömma. Stränder och uteserveringar är överfyllda och alla ska handla när det regnar. Pust!

Jag vet inte om det i själva verket är så att musik- och konsertutbudet under sommaren har ökat extremt det senaste, eller om det bara är jag som uppmärksammat mer nu hur många fantastiska artister som spelar på scener runt omkring i landet under sommaren. Jag hade utan att tveka kunnat gå på hur många spelningar, konserter och festivaler som helst om inte ekonomi, tid och logistik skulle stoppa mig – och då anser jag mig ändå inte som en särskilt musikintresserad person. Men jag har valt två. Ola Salo dinnershow i Marstrand och Veronica Maggio och Miriam Bryant på Slottsskogsvallen. Bra val tycker jag.

Andra bra val som jag har gjort den här semestern är att läsa och lyssna på ett flertal böcker. Väldigt olika, men bra och berikande var och en på sitt sätt, så jag tänkte avsluta den här texten med lite boktips:

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck – Mysig och behaglig feelgood-bok, kanske lite förutsägbar men det är bara bra tycker jag.

Sockerormen av Karin Smirnoff – En i min mening otroligt välskriven bok som är både vacker och skör, innehållsligt vulgär, osmaklig och fruktansvärd. Jag både älskar och hatar den. Och blir så arg!

Mörkt vatten av Joyce Carol Oates – Boken känns klaustrofobisk och orättvis och sätter definitivt igång en tankekarusell om mänskligt värde och påtvingat eller eftertraktat anseende. Blir ännu bättre genom att läsa lite om den bakgrundsfakta som varit inspiration till boken; Chappaquiddick incident 1969.

Stjärnfall av Louise Boije af Gennäs – 638 sidor vardagsångest, på gott och ont. Boken är bra, men också provocerande, kanske för att vardagsskildringarna ibland kommer för nära men ändå känns avlägsna. Jag älskade Louise Boije af Gennäs böcker när jag var yngre och särskilt Stjärnor utan svindel och därför var det bara ett måste att läsa den här boken.

Nu ska jag fortsätta att göra kloka och roliga semesterval och se vart resten av den här sommaren tar mig.

Ta hand om dig!

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa