Ms Martina: Tid, du är dig inte lik

Hantera MS Tankar & Reflektioner

Av: Martina

Tid är en över världen vedertagen vetskap om att ett år innefattar 365 dagar, med en extra dag var fjärde år. Alla dessa dagar består av 24 timmar, varje timme av 60 minuter, varje minut av 60 sekunder och så vidare. Det är vi ju överens om. Men så här enkelt ter sig verkligen inte tiden i verkligheten.

Uttrycket om att tiden går fortare ju äldre du blir tycks ha en mening på riktigt. Och att tiden går fort när du har roligt är ju också en sanning som egentligen inte borde vara möjlig. För att inte tala om hur fort tiden går när ditt favoritlag ligger under och ligger på för en kvittering, kontra hur långsamt tiden går när det är favoritlaget som står under press i slutet av en match. För även om klockan fortfarande tickar i samma takt, så är uppfattningen av tiden så olika.

Det finns människor som är så rika på tid (eller kanske bara utger sig för att vara rika på tid…) De hinner ta ett träningspass före frukost innan de sätter sig i bilen med en timmes pendlingsavstånd till jobbet, där de sedan arbetar 8 timmar + en timmes lunch och sedan kör hem igen, fixar middag och lunchlåda inför morgondagen, varvar ner med ytterligare ett träningspass, promenad med en vän eller en fika på stan, och innan de lägger sig hänger de tvätten, somnar gott och vaknar utvilade efter fem timmars skönhetssömn. De här människorna har gott om tid. Det gör inte så mycket om de ibland blir 15 minuter sena till den ena eller andra aktiviteten. Tid finns det alltid mer av. Jag avundas dem. Njut verkligen ni som känner igen er!

Andra, som jag, har egentligen också mycket tid, självklart lika mycket som andra, men saknar effektivitet, behöver pauser och vila och klarar bara ett begränsat antal aktiviteter varje dag. Oavsett tidsåtgång. En aktivitet som tar fem minuter kostar lika mycket som en annan som tar två timmar, tiden har där ingen betydelse. Stressen som uppstår är inte tidsrelaterad, bekymret är aldrig att ha bråttom för att hinna med eller att ha för mycket att göra på för lite tid. Tid finns i mängder, men ändå går det inte att göra mer. Det finns varken plats för fler måsten eller fler nöjesaktiviteter och det är fruktansvärt frustrerande. Att bara sitta i soffan och inte orka är bland det värsta jag vet.

De flesta människor kanske befinner sig någonstans mitt emellan de här verkligheterna, men oavsett vilket så tror jag att vi kan vara överens om att tiden är förgänglig. Den stannar aldrig upp och den kommer aldrig tillbaka. Ett ögonblick kan vara för evigt och en evighet kan vara hur plötslig som helst. Så länge vi har makt att själva bestämma vad vi gör av den tiden vi själva har tycker jag ändå att vi ska uppskatta det vi får, oavsett om det innebär ett späckat schema varje dag eller enstaka aktiviteter och galet mycket tid i soffan. När du kan, gör det du gillar och mår bra av med din tid. Alla har inte den lyxen och vad vi säkert vet, är att ingen av oss kommer ha tid för evigt.

Ta hand om dig!


Idag är jag nöjd med:
* att jag gått i pyjamas hela dagen
* att jag ätit mängder av jättegod sparris
* att jag alldeles strax har en spännande hockeymatch att se fram emot

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa