MS och stresshantering

Hantera MS Tankar & Reflektioner Träning Wellness

Av: Martina

Jag har under hösten deltagit i en stresshanteringsgrupp som min fysioterapeut föreslog för mig. Vi har varit 6-7 kvinnor som träffats en gång i veckan och övat på olika sätt att hantera stress. Det har varit avslappningsövningar med hjälp av kroppsscanning, andningsövningar, identifiering av var vi har spänningar i kroppen och hur de påverkar oss, teori om hur stress påverkar kroppsfunktioner och hur vi ska försöka hitta metoder för att undvika stress och minska på stressens negativa påverkning i våra liv. Vi har fått öva på att stanna upp och tillåta oss att bara andas med mantrat: Jag andas in, jag andas ut, som förhoppningsvis gör kroppen lugnare och dessutom stänger ute andra tankar.

Jag har haft flera år där både yttre och inre stress har påverkat mitt liv och mående i väldigt stor utsträckning och jag har även tidigare försökt att ge mig tid att förstå och jobba med de här svårigheterna. Det som har varit bra i den här gruppen är att vi som deltagit behöver hitta balans av helt olika anledningar. Livet utmanar oss alla någon gång och jag tror att ju mer vi kan sätta oss in i och förstå andras livsutmaningar ju snällare är vi inför våra egna.

Nu önskar jag att jag kunde dela med mig av receptet för att få ett stressfritt och harmoniskt liv, men det som hela tiden blir tydligare är att livet är en ständigt pågående process och nuet en färskvara. Precis som med fysisk aktivitet kräver den mentala hälsan en naturlig plats i den pågående vardagen. Vi har ju egentligen inte bråttom någonstans, så visst kan vi ge oss tid att stanna upp, andas och tänka på allt bra i vår omgivning. Även om jag vet detta och har valt bort det mesta av den yttre stressen i mitt liv tycker jag det är lätt att tappa bort sig i ett myller av tankar. För mig fungerar det konstigt nog bäst att slappna av i grupp. Att ligga tillsammans på varsin tunn matta på ett hårt golv, omsvept av massa mysiga fleecefiltar, med porlande musik och en lugn röst som vägleder genom avslappningen är för mig oslagbart.

Vi fick i stresshanteringsgruppen i uppgift att lista vad i våra liv som gör oss stressade. Sedan fick vi också lista vad vi mår bra av. Det var flera som lyfte fram träning och att vara i naturen som oaser att samla positiv energi. Men även god mat, gott sällskap och stunder för sig själv tyckte vi var värdefullt. Vad var och en tycker om är ju naturligtvis individuellt, men att se till att må-bra-listan är längre än stress-listan tror jag gör livet och tillvaron mycket härligare.

Kram!

Bild: Privat

Fler inlägg av Martina >

Du borde även läsa