MS – trötthet fatigue

Okategoriserade

Av: Jenny

Nu har jag suttit i 30 minuter och stirrat in i skärmen. Huvudet är helt tomt. Jag känner mig trött och sliten. Det känns som att jag håller på att bli sjuk men jag vet att det är MS fatigue trötthet. Det känns som att jag inte riktigt har kontakt med hjärnan. Den har typ gått på semester. Kan inte riktigt hålla en tanke utan den tanken svävar iväg. Bort.. Suckar högt för mig själv och stänger ned datorn. Tar hunden på en långsam promenad i skogen. Andas in och andas ut.

Pratar lite tyst med mig själv. Det är ok Jenny. Du har haft lite mycket de senaste dagarna. – Ja, svarar jag mig själv, men jag vill så gärna orka med dagen. Det är ok att vila idag. Ta det lite lugnt. -Ja, men det gjorde jag igår också muttrar jag för mig själv.
Efter en stunds promenad börjar jag känna mig lite mer närvarande. Jag är mer i min kropp och börjar njuta av naturen. Dofterna, fåglarnas sång och den ljumma vinden mot min kind.
När jag kommer hem så brygger jag kaffe. Sätter mig ned en stund och dricker kaffet i närvaro. Utan att dra igång min tankeverksamhet. Jag är inte redo. Njuter av stunden och får en längtan till yogamattan. En stund på den så är jag säkert tillbaka tänker jag.
Jag sätter mig på kudden och andas långa djupa andetag en kort stund. Sen katten/ko och vilar i barnets position. Där känner jag vad jag vill fortsätta med och låter kropp och sinne bestämma. Nej inget fysiskt tänker och känner jag. Orkar liksom inte. Men vill sträcka ut kroppen. Gör duvan, liggandes fjäril och avslutar med twist eller universalställningen som den även heter. Vilar efteråt i savasana i några minuter. Promenad, fika och yoga tog totalt ca en timme. Sedan sätter jag mig upp och känner efter. Huvudet är klart, kroppen känns skön och avslappnad. Jag känner mig hel och i närvaro och är redo att fortsätta jobba. Yes, idag funkade det, tänker jag tyst för mig själv.
Går till bordet och öppnar upp datorn och börjar jobba. Tankarna löper fritt och jag har energi.

Ibland funkar det och räcker med att jag tar ett break och gör detta. Men det är ju inte alltid man har tid eller möjlighet att kunna gå ifrån såhär. Jag vet att jag är lyckligt lottad som jobbar mestadels hemifrån men är även ute på jobb en hel del. Jag har strategier för att orka med vardagen. Har du det?
När jag sist låg ute på jobb så tackade jag nej till en aktivitet för att kunna gå undan för att det var för mycket stimuli runt omkring.

Jag går alltid ut och går på lunchen oavsett vart jag är. Utan att prata hela tiden eller lyssna på något i lurarna utan att helt enkelt få lugn och ro. Jag tittar inte och tar in allt utan ”stänger av mitt synfält” och ”blundar med öronen”.

Att ha strategier för att orka med vardagen är ett måste för mig. När jag är så här trött är det lönlöst att bara köra på. Det går liksom inte, det blir inge bra.
Förut bokade jag saker efter varandra och gärna med lite tid emellan för att vara så tids effektiv som möjligt. Direkt från jobb för att skjutsa barnen på aktivitet, fika med kompis under tiden, handla mat och sen hem för att laga mat och herregud blir trött bara av att berätta.
När jag började titta på hur jag levde och hur jag sa ”ja” till allt fast jag egentligen inte orkade så började jag att ta bort aktiviteter i min kalender. Jag rensade bort massor. Det skapade en känsla av frihet och lugn och ro.
En annan strategi är att gå och lägga mig i tid. Helst kl. 22:00 då funkar jag som bäst dagen efter. Men jag är en kvällsmänniska kanske du tänker. ”Jag älskar att vara uppe på kvällarna”. Det är jag med, jag älskar att vara uppe på kvällarna men då är jag för seg dagen efter så det är inte värt det.
Bra kost och ett bra mellanmål kl 15:00 är superviktigt för att orka med vardagen.

Vad har du för strategier och vad gör du för att hitta pauser och mer energi när tröttheten slår till?

Jag önskar dig en fin och kraftfull dag!
Kram J

Fler inlägg av Jenny >

Du borde även läsa